Energi- och klimatrådgivningen

Danderyd erbjuder kostnadsfri energirådgivning i samarbete med 27 kommuner i Stockholmsregionen.

Energi- och klimatrådgivningen servar drygt 2 miljoner invånare med opartiska energiråd, finansierat av statliga bidrag via Energimyndigheten.

Rådgivning på telefon

Du kan nå en energirådgivare måndag-fredag, 9-12 samt 13-16 på telefonnummer 08-29 11 29. Du kan även skicka ett meddelande på Energi- och klimatrådgivningens webbsida för att bli uppringd.

Råd och tips för dig som bor i hus

Du som bor i eget hus, villa eller radhus, har stora möjligheter att påverka din energianvändning. På Energi- och klimatrådgivningens webbsida hittar du tips och råd om allt ifrån husets uppvärmning till din hushållsel. Du kan också hitta enkla beräkningsmodeller för att ta reda på hur just ditt hus förhåller sig till andra hus.

Energianvändning i småhus - Energi- och klimatrådgivningen

Tips från Energimyndigheten

Här är några av de frågor som du kan få svar på

 • Värmepump, solenergi eller pellets, hur värmer jag villan på bästa sätt?
 • Hur får jag lägre elräkningar?
 • Vad är normal elförbrukning i ett hem och hur minskar jag energianvändningen?
 • Hur fungerar vindkraftandelar?
 • Jag funderar på att byta fönster. Vilka alternativ finns?
 • Hur tilläggsisolerar och tätar jag mitt hus på bästa sätt?
 • Varför ska man göra en energideklaration?
 • Hur kan jag minska min klimatpåverkan?

Energismart och kostnadseffektiv uppvärmning

Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem för huset. Energi- och klimatrådgivningen har två hjälpmedel för dig som ska byta värmesystem. Lathunden ger tips och råd på vad du bör tänka på när du ska byta värmesystem. I Checklista för offert finns förslag på vad du bör tänka på när du jämför olika offerter.

Lathund byte av värmesystem - Energi- och klimatrådgivningen
Checklista byte av värmesystem - Energi- och klimatrådgivningen

Energimyndigheten har också tagit fram en omfattande broschyr Värme i Villan med information om de flesta olika uppvärmningssystem samt energieffektivisering för småhus:

Värme i villan - Energi- och klimatrådgivningen

Lågenergilampor eller ledlampor?

De gamla glödlamporna håller på att fasas ut i hela EU på grund av att de är energislösande. Många undrar varför – och vilka lampor man ska ha istället. Vilka övriga faktorer är viktiga att tänka på när du väljer typ av belysning? 

När alla glödlampor är borta i hela EU beräknas det minska energianvändningen med 39 terawattimmar per år. I Sverige beräknas förbudet mot glödlampor att spara tio procent av den el som används i hushållen. Det är en minskning med två terawattimmar per år, vilket motsvarar elanvändningen i cirka 500 000 lägenheter!

Belysning - Energi- och kllmatrådgivningen

Enkla tips sparar pengar och miljö

 • Sänk inomhustemperaturen med 1 grad så minskar energiförbrukningen med cirka 5 procent.
 • Se över och täta dragiga fönster och dörrar. Kolla att vindsisoleringen håller måttet. Ofta finns mycket att förbättra på husets klimatskal.
 • Bredbandsmodem, trådlösa telefoner, halogenlampor och mobiltelefonladdare har alla en transformator som förbrukar el. Känn om den är varm, då förbrukar den el. Använd grenkontakt med on-och-off-knapp.
 • Tänk LivsCykelKostnad, LCC, det vill säga ta med energiförbrukning och underhållskostnad i beräkningarna vid inköp av nya produkter.
 • När du byter vitvaror, välj maskiner med lägre energiförbrukning (A-märkta) trots eventuellt högre inköpspris, LCC.
 • En lågenergilampa brinner cirka 10 gånger längre och förbrukar 80 procent mindre energi än en glödlampa. Släck lampan när ingen är i rummet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.