Cedergrenska

Cedergrenska parken ligger i Stocksund.

I parken finns en skogsdel, ett arboretum med exotiska barrväxter, en trädgårdsdel med 50 olika sorters fruktträd, ett klipp- och ett strandparti mot Stocksundet och Lilla Värtan.

Karta över fruktträd i Cedergrenska parken

Äppelsorter i Cedergrenska parken

Skötselplan Cedergrenska parken

Cedergrenska tornet: Albert Gotthard Nestor Cedergren (1849-1921) ursprungliga idé var att bygga ett utsiktstorn. Efterhand utvidgades denna tanke till att omfatta ett torn med bostadsrum.

Flera arkitekter var inkopplade på projektet, Cedergren avbröt ideligen arbetet med Cedergrenska tornet och kom med egna idéer om utförandet. Det viktiga för honom var att tornet byggdes hantverksmässigt med gamla tekniker, av många hantverkare och under lång tid.

Vid Cedergrens död 1921 var tornet ännu inte färdigt. Cedergren var skogsmästare och planterade många träd, främst barrträd, i parken för att bedriva forskning om nya arter som kunde passa för skogsbruk.

Cypress, kaukasisk gran och Douglasgran är några exempel på de ovanliga trädslagen som Cedergren lät plantera. Hans döttrar var också intresserade av odling och självförsörjning och skapade en rosenträdgård.

Efter att den sista familjemedlemmen dött utan arvingar testamenterades anläggningen till Skogshögskolan. 1981 fick Danderyds kommun köpa parken med alla byggnader. Under 1990-talet renoverades Cedergrenska tornet.

I dag har fler exoter har planterats vid västra entrén och i Grankärret. Ängen har tagits upp i ängssystemet och slagits med hästslåtter och strandpromenaden har renoverats.

Hitta till parken

Ta röda tunnelbanelinjen mot Mörby centrum, gå av vid Danderyds sjukhus.

Byt till buss 601 och gå av vid hållplats Sjöstigen.

Närmaste adress till parken är Kungsvägen 2, Stocksund.

Karta Cedergrenska parken

Uppdaterad: 2023-12-18

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.