Matavfall

Älska matavfall! Sortera ut dina matrester och gör stor miljönytta! Det är enkelt och kostar inget extra. Du får istället lägre avgift för avfallshämtning och matavfallet blir biogas och biogödsel!

Mer än hälften av alla hushåll i Danderyd sorterar sitt matavfall idag. Var med du också så kan vi tillsammans bidra till en bättre miljö. När du väljer att sortera ditt matavfall får du en lägre grundavgift och en lägre viktavgift för din avfallshämtning jämfört med om du inte sorterar.

Att sortera matavfall är enkelt! Det handlar bara om att matresterna läggs i en annan påse och i ett annat kärl än restavfallet. Kommunen tillhandahåller den utrustning du behöver för att komma igång utan extra kostnad.

 

Hemkompostera matavfall

Tipsa din fastighetsvärd om matavfallsinsamling!

När du bor i lägenhet eller jobbar i en näringslivsverksamhet kan du inte själv bestämma dig för att börja sortera ut matavfall. 

Om du vill börja med matavfallsinsamling kan du tipsa din fastighetsägare här med hjälp av vår e-tjänst. Då kommer vi kontakta dem och tipsa dem om fördelarna. Du behöver bara ha en mejladress till din fastighetsägare/styrelse.

För att underlätta för fastighetsägare att komma igång med sorteringen är kommunen behjälplig med planering och dimensionering inför den nya sorteringen. Kommunen kan även tillhandahålla informationsmaterial som kan delas ut till de boende.

Matavfall i verksamhet

Hur kommer vår verksamhet igång?

När er verksamhet har bestämt sig för att börja sortera matavfall ringer ni till kommunens kundtjänst för avfall.

Insamling i kärl

Kommunens entreprenör undersöker era avfallsutrymmen och ger förslag på antal kärl och kärlens placering. Kärlen behöver nödvändigtvis inte stå i kylt utrymme. Hämtning av matavfall sker minst en gång i veckan men du kan också beställa hämtning två eller tre gånger i veckan.

Övriga insamlingssystem

Förpackat matavfall

Butiksinnehavare eller grossister kan lämna förpackat matavfall som ska kasseras. Insamling sker i kärl eller på hel pall. Kärl ingår i abonnemanget. Förpackningar gjorda av glas kan inte lämnas.

Kvarn med tank

Matavfallet mals ner i en kvarn och samlas upp i en tank som sedan töms genom slamsugning. Systemet kräver en egen investering från fastighetsägaren.

Bottentömmande behållare

Markbehållare eller underjordsbehållare är två varianter av bottentömmande behållare som töms av en kranbil. Bottentömmande behållare finns för både matavfall och restavfall. Systemet kräver en egen investering från fastighetsägaren.

Vanliga frågor och svar

Om du vill sortera matavfall till biogas så måste du ha ett till kärl. Kärlet för matavfall rymmer 140 liter och har måtten 48 cm brett, 54,3 cm djupt och 107 cm högt. Kärlet är ventilerat och har därför hål på sidorna. Det gör att fukt från matavfallet kan avdunsta och matavfallet torka vilket minskar risken för lukt. Det kostar inget extra att få ett matavfallskärl.

Om du bor i lägenhet och vill börja sortera matavfall prata med din förening eller hyresvärd.

Det är bra att kompostera men genom att samla in matavfall kan vi ta tillvara på både energin och näringsämnena i matavfallet. Matavfallet blir till biogas som vi kan driva fordon med och biogödsel som vi kan gödsla åkrar med. På så sätt sluter vi kretsloppet för maten. Du som vill börja sortera matavfall till biogas kan gärna kompostera ditt trädgårdsavfall.

Ja, du kan fortsätta använda din kompost. Dock är det viktigt att du anmält din kompost till kommunen och sedan kontaktar kommunens kundtjänst för avfall för att ändra ditt abonnemang till hemkompost, annars får du abonnemang osorterat. Innan vi registrerar abonnemang hemkompost och restavfall vill vi vara säkra på att din kompost är anmäld. Anmälan gör du via vårt forumulär Beställ Hemkompostering.

Tänk på att hemkomposten ska vara sluten med fyra väggar, botten och lock så att den hindrar att möss och fåglar hittar föda. Det hindrar också sniglar att föröka sig. För att den ska fungera året runt måste den vara isolerad. På hemsidan kan du läsa mer om hur du sköter din kompost.

Om du bor i enfamiljshus kan du välja mellan tre olika abonnemang och tre olika hämtningsfrekvenser. Abonnemang restavfall och matavfall, abonnemang hemkompost och restavfall och abonnemang osorterat restavfall. Hämtningsfrekvenserna du kan välja mellan är 26 ggr/år – hämtning varannan vecka året om, 39 ggr/år – hämtning varannan vecka med extra veckohämtning på sommaren mellan v. 16-39 och 52 ggr/år – hämtning varje vecka året om.

Du kan alltid välja att inte sortera ut ditt matavfall. Abonnemanget osorterat restavfall är det dyraste abonnemanget. Du kan när som helst byta till osorterat abonnemang om du inte trivs med att sortera ut matavfall.

Nej, det är frivilligt att sortera matavfall. Men kommunen ser gärna att så många som möjligt sorterar eftersom matavfall är en resurs som vi bör ta tillvara på. Den miljöstyrande taxan är också till för att motivera dig att välja att sortera matavfall.

Alla sorts matrester, både tillagade och råa, fiskben och fiskrens, benrester (inte större än kotlettben), teblad, tepåsar, kaffesump och kaffefilter, popcorn, godis och choklad, skal och rester från frukt och grönsaker, snittblommor och hushållspapper.

Tuggummi, tobak, fimpar och snus, glass- och ätpinnar, krukväxter med jord, dammsugarpåsar, blöjor, bindor och tamponger, kattsand, hundbajs eller strö från djurbur, textil, plast, metall eller glas, färgade servetter, trädgårdsavfall eller grillkol.

Papperspåsen är väl beprövad och används i 79 procent av de kommuner i Sverige som har matavfallsinsamling. Analyser visar även att det är mindre felsortering när papperspåsar används. Papperspåsen är dessutom tillverkad av förnyelsebara material vilket är bättre för miljön till skillnad från plast- eller majsstärkelsepåsar.

Matavfallet från Danderyd går till produktion av biogas och biogödsel. Det ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen i matavfallet. Till denna metod passar papperspåsar bäst eftersom att påsen kan följa med i hela processen. Därför är det viktigt att inga andra påsar än de som kommunen delar ut används.

Nya påsar till villor och radhus

En gång om året delas en årsförbrukning ut till alla som sorterar sitt matavfall. Från och med 2022 delas den ut på våren. Om du behöver fler påsar innan nästa årsleverans är du välkommen till Kommunens Kontaktcenter på plan 5 i Mörby centrum.

Nya påsar till flerfamiljshus

Om du bor i lägenheten och får slut med papperspåsar prata med din förening eller hyresvärd så kan de hjälpa dig. Bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och övriga flerfamiljshus beställer papperspåsar via kommunens kundtjänst för avfall.

Nya påsar till verksamheter

Verksamheter beställer papperspåsar via kommunens kundtjänst för avfall. 

Det avfall som blir över när du sorterat bort matavfall, tidningar, förpackningar och farligt avfall är till exempel kuvert, cd-skivor, bindor, tamponger, blöjor, diskborste, disksvamp.

Nej, du kan inte använda några andra påsar än de bruna papperspåsar som levereras av kommunen. Biogas produceras genom rötning av matavfallet. Denna behandlingsmetod är inte anpassad för andra påsar utan de kan skapa problem i processen. Dessutom består t ex påsar av majsstärkelse även av plast. Den så kallade rötresten läggs på åkrarna och där vill vi inte ha in plast.

Om du inte haft hemkompost innan så är det viktigt att du anmäler din kompost till kommunen och sedan kontaktar kommunens kundtjänst för avfall för att ändra ditt abonnemang till hemkompost, annars får du abonnemang osorterat. Innan vi registrerar abonnemang hemkompost och restavfall vill vi vara säkra på att din kompost är anmäld. Anmälan gör du via vårt forumulär Beställ Hemkompostering.

Kundtjänst för avfall

avfall@danderyd.se
Telefon: 08-519 333 00

Uppdaterad: 2021-09-21

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.