Matavfall

Sortera ut dina matrester och gör stor miljönytta. Det är enkelt och kostar inget extra. Du får istället lägre avgift och matavfallet blir biogas och biogödsel!

Mer än hälften av alla hushåll i Danderyd sorterar sitt matavfall idag. Var med du också så kan vi tillsammans bidra till en bättre miljö. När du väljer att sortera ditt matavfall får du en lägre grundavgift och en lägre viktavgift för din avfallshämtning jämfört med om du inte sorterar.

Att sortera matavfall är enkelt! Det handlar bara om att matresterna läggs i en annan påse och ett annat kärl än restavfallet. Kommunen tillhandahåller den utrustning du behöver för att komma igång utan extra kostnad.

Hemkompostera matavfall

Film om matavfall

Vill du veta vad som händer med ditt insamlade matavfall. Titta och lyssna gärna på filmen som visar vad som händer när sopbilen hämtat ditt avfall.

Tipsa din fastighetsvärd om matavfallsinsamling!

När du bor i lägenhet eller jobbar i en näringslivsverksamhet kan du inte själv bestämma dig för att börja sortera ut matavfall. 

Om du vill börja med matavfallsinsamling kan du tipsa din fastighetsägare här med hjälp av vår e-tjänst. Då kommer vi kontakta dem och tipsa dem om fördelarna. Du behöver bara ha en mejladress till din fastighetsägare/styrelse.

För att underlätta för fastighetsägare att komma igång med sorteringen är kommunen behjälplig med planering och dimensionering inför den nya sorteringen. Kommunen kan även tillhandahålla informationsmaterial som kan delas ut till de boende.

Matavfall i verksamhet

Hur kommer vår verksamhet igång?

Kommunen hämtar matavfall genom en tjänst som heter Gröna Linjen. När er verksamhet har bestämt sig för att börja sortera matavfall ringer ni till kommunens kundtjänst för avfall.

Insamling i kärl

Kommunens entreprenör undersöker era avfallsutrymmen och ger förslag på antal kärl och kärlens placering. Kärlen behöver nödvändigtvis inte stå i kylt utrymme. Hämtning av matavfall sker minst en gång i veckan men du kan också beställa hämtning två eller tre gånger i veckan.

Övriga insamlingssystem

Förpackat matavfall

Butiksinnehavare eller grossister kan lämna förpackat matavfall som ska kasseras. Insamling sker i kärl eller på hel pall. Kärl ingår i abonnemanget. Förpackningar gjorda av glas kan inte lämnas.

Kvarn med tank

Matavfallet mals ner i en kvarn och samlas upp i en tank som sedan töms genom slamsugning. Systemet kräver en egen investering från fastighetsägaren.

Bottentömmande behållare

Markbehållare eller underjordsbehållare är två varianter av bottentömmande behållare som töms av en kranbil. Bottentömmande behållare finns för både matavfall och restavfall. Systemet kräver en egen investering från fastighetsägaren.

Sorteringsguide

Sorteringsguide – svensk version

Sorteringsguide – engelsk version

Vanliga frågor och svar

Jag bor i villa, innebär sorteringen att jag måste ha ett till kärl för matavfall?

Om du vill sortera matavfall till biogas så måste du ha ett till kärl. Kärlet för matavfall rymmer 140 liter och har måtten 48 cm brett, 54,3 cm djupt och 107 cm högt. Kärlet är ventilerat och har därför hål på sidorna. Det gör att fukt från matavfallet kan avdunsta och matavfallet torka vilket minskar risken för lukt. Det kostar inget extra att få ett matavfallskärl.

Jag bor i lägenhet, hur kan jag börja matavfallsortera?

Om du bor i lägenhet och vill börja sortera matavfall prata med din förening eller hyresvärd.

Varför ska vi samla in matavfall? Räcker det inte med en vanlig kompost?

Det är bra att kompostera men genom att samla in matavfall kan vi ta tillvara på både energin och näringsämnena i matavfallet. Matavfallet blir till biogas som vi kan driva fordon med och biogödsel som vi kan gödsla åkrar med. På så sätt sluter vi kretsloppet för maten. Du som vill börja sortera matavfall till biogas kan gärna kompostera ditt trädgårdsavfall.

Om jag har en kompost idag, får jag fortsätta ha den?

Ja, du kan fortsätta använda din kompost. Dock är det viktigt att du anmält din kompost till kommunen och sedan kontaktar kommunens kundtjänst för avfall för att ändra ditt abonnemang till hemkompost, annars får du abonnemang osorterat. Innan vi registrerar abonnemang hemkompost och restavfall vill vi vara säkra på att din kompost är anmäld. Anmälan gör du via vårt forumulär Beställ Hemkompostering.

Tänk på att hemkomposten ska vara sluten med fyra väggar, botten och lock så att den hindrar att möss och fåglar hittar föda. Det hindrar också sniglar att föröka sig. För att den ska fungera året runt måste den vara isolerad. På hemsidan kan du läsa mer om hur du sköter din kompost.

Vad finns det för olika abonnemang att välja mellan?

Om du bor i enfamiljshus kan du välja mellan tre olika abonnemang och tre olika hämtningsfrekvenser. Abonnemang restavfall och matavfall, abonnemang hemkompost och restavfall och abonnemang osorterat restavfall. Hämtningsfrekvenserna du kan välja mellan är 26 ggr/år – hämtning varannan vecka året om, 39 ggr/år – hämtning varannan vecka med extra veckohämtning på sommaren mellan v. 16-39 och 52 ggr/år – hämtning varje vecka året om.

Om jag inte vill eller har möjlighet att varken sortera mitt matavfall eller kompostera själv, vad händer då?

Du kan alltid välja att inte sortera ut ditt matavfall. Abonnemanget osorterat restavfall är det dyraste abonnemanget. Du kan när som helst byta till osorterat abonnemang om du inte trivs med att sortera ut matavfall.

Måste jag sortera mitt matavfall?

Nej, det är frivilligt att sortera matavfall. Men kommunen ser gärna att så många som möjligt sorterar eftersom matavfall är en resurs som vi bör ta tillvara på. Den miljöstyrande taxan är också till för att motivera dig att välja att sortera matavfall.

Vad får jag slänga i påsen för matavfall?

Alla sorts matrester, både tillagade och råa, fiskben och fiskrens, benrester (inte större än kotlettben), teblad, tepåsar, kaffesump och kaffefilter, popcorn, godis och choklad, skal och rester från frukt och grönsaker, snittblommor och hushållspapper.

Vad får jag inte slänga i påsen för matavfall?

Tuggummi, tobak, fimpar och snus, glass- och ätpinnar, krukväxter med jord, dammsugarpåsar, blöjor, bindor och tamponger, kattsand, hundbajs eller strö från djurbur, textil, plast, metall eller glas, färgade servetter, trädgårdsavfall eller grillkol.

Varför har vi papperspåsar i Danderyd?

Papperspåsen är väl beprövad och används i 79 procent av de kommuner i Sverige som har matavfallsinsamling. Analyser visar även att det är mindre felsortering när papperspåsar används. Papperspåsen är dessutom tillverkad av förnyelsebara material vilket är bättre för miljön till skillnad från plast- eller majsstärkelsepåsar.

Matavfallet från Danderyd går till produktion av biogas och biogödsel. Det ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen i matavfallet. Till denna metod passar papperspåsar bäst eftersom att påsen kan följa med i hela processen. Därför är det viktigt att inga andra påsar än de som kommunen delar ut används.

Hur får jag nya påsar?

Nya påsar till villor och radhus

En gång om året delas en årsförbrukning ut till alla som sorterar sitt matavfall. En årsförbrukning innehåller 3 buntar påsar (240 stycken). Du som bor på väster sida om E18 får påsar i maj och du som bor på östra sidan får nya påsar i november. Du behöver därför inte beställa några nya påsar på egen hand. Om du behöver fler påsar innan nästa årsleverans är du välkommen till Information Danderyd i Mörby centrum.

Nya påsar till flerfamiljshus

Om du bor i lägenheten och får slut med papperspåsar prata med din förening eller hyresvärd så kan de hjälpa dig. Bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och övriga flerfamiljshus beställer papperspåsar via kommunens kundtjänst för avfall.

Nya påsar till verksamheter

Verksamheter beställer papperspåsar via kommunens kundtjänst för avfall. 

Om jag sorterar ut matavfall och förpackningar, vad blir det då kvar till det grå kärlet?

Det avfall som blir över när du sorterat bort matavfall, tidningar, förpackningar och farligt avfall är till exempel kuvert, cd-skivor, bindor, tamponger, blöjor, diskborste, disksvamp.

Kan jag använda andra påsar än de bruna papperspåsar jag fått av kommunen?

Nej, du kan inte använda några andra påsar än de bruna papperspåsar som levereras av kommunen. Biogas produceras genom rötning av matavfallet. Denna behandlingsmetod är inte anpassad för andra påsar utan de kan skapa problem i processen. Dessutom består t ex påsar av majsstärkelse även av plast. Den så kallade rötresten läggs på åkrarna och där vill vi inte ha in plast.

Jag vill inte ha ett matavfallskärl, men vill gärna kompostera. Hur gör jag?

Om du inte haft hemkompost innan så är det viktigt att du anmäler din kompost till kommunen och sedan kontaktar kommunens kundtjänst för avfall för att ändra ditt abonnemang till hemkompost, annars får du abonnemang osorterat. Innan vi registrerar abonnemang hemkompost och restavfall vill vi vara säkra på att din kompost är anmäld. Anmälan gör du via vårt forumulär Beställ Hemkompostering.

Kontaktinformation

Kundtjänst för avfall

danderyd.se@suez.com
Telefon: 08-519 333 00

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.