Danderydsappen – kommunens app förenklar invånarnas vardag 

Som ett steg i Danderyds digitaliseringsprocess har kommunen fått ett nytillskott bland sina kommunikationskanaler: Danderydsappen

– Appen underlättar kontakten med kommunen, ger en god översikt över det som händer i närmiljön och gör invånarnas vardag enklare. Den som vill ha personlig kontakt kan såklart fortsatt ringa eller besöka vårt kontaktcenter i Mörby Centrum, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander.

En undersökning om svenskarnas attityd till digitalisering gjord av SKR visar att hela 91% av invånarna i region Stockholm önskar att kommuner kommunicerar och erbjuder service digitalt. På frågan om man anser att kommuner i stor utsträckning lever upp till dessa förväntningar svarar endast 27% ja. 

Kommunen inleder i liten skala för att varsamt utveckla innehållet. Från start kan man till exempel få pushnotiser, felanmäla på plats, få driftinformation och se vad som händer i närområdet. Kommunen kommer också att ta hjälp av invånarna för att få veta vilka ytterligare tjänster som efterfrågas. Målet är att ha en samlad yta för kommuninformation, föreningar/organisationer, trafik och ytterligare tjänster som tillkommer. 

– Funktionen att kunna felanmäla på plats innebär att invånarna rapporterar direkt i appen om de ser något som behöver åtgärdas. På så sätt kan kommunen snabbt vara på plats för att laga eller återställa det som felar, säger Robert Nibelius, ordförande Tekniska nämnden.
Invånarna skräddarsyr sin app genom att ställa in vilka geografiska områden och intresseområden som är extra viktiga för individen själv. På så sätt får man det man själv önskar.  

– Appen har precis sett dagens ljus och det ska bli kul att följa utvecklingen tillsammans med invånarna. Den kommer konstant att utvecklas och fyllas med mer information och tjänster steg för steg, säger Susanne Wallén Nielsen, digital strateg på Danderyds kommun. 

Fakta Danderydsappen

  • Appen laddas ned via App Store och Google Play. 
  • För att kunna använda appen krävs en smart telefon eller en surfplatta. 
  • Appen är kostnadsfri. 
  • Information om användaren lagras ej.   
Uppdaterad: 2023-07-04