Grannsamverkansbilar

Danderyds kommun samarbetar med volontärer och med polisen för att minska brott. Det görs med hjälp av "Grannsamverkansbilar". Frivilliga personer kör runt i kommunen och larmar polis vid misstanke om brott. Bilarna har väl synliga dekaler och ska avskräcka från brott genom sin närvaro. Bilarna körs på dagtid då de flesta bostadsinbrott sker. Förarna förmedlar information om brott och förebyggande metoder. De fångar även upp frågor och tips från allmänheten.

Vill du köra grannsamverkansbil?

För att köra grannsamverkansbil behöver du gå en kort utbildning på en och en halv timme. Om du är osäker på vad det innebär att bli förare kan du anmäla intresse för att få prova på hur det är att åka grannsamverkansbil. Se nedan för kontaktuppgifter.

Utbildningen ger grundläggande kunskaper om att förebygga brott och redogör för vilka uppgifter den som är förare/medåkare har. Du får även kunskap om de praktiska detaljerna som hur det går till att köra och boka bilen.

I samband med utbildningen bokas du in på två pass med grannsamverkansbilen. Under de här passen åker personer som är vana förare med som stöd. På så sätt finns gott om tid för att diskutera frågor och funderingar.

Utbilda dig till förare

Under 2024 sker ett antal utbildningar. De tre första ser du nedan. Utbildningsansvariga är styrgruppen för grannsamverkansbilen, polisen och kommunens brottsförebyggare.

Tillfällen för utbildning av förare 2024

22 mars 10:00-12:00, samling vid Entrétorget i plan 5 Mörby centrum

17 maj 10:00 - 12:00, samling vid Entrétorget, plan 5 i Mörby centrum

14 juni 10:00 - 12:00, samling vid Entrétorget, plan 5 i Mörby centrum

Anmäl dig till förarutbildning eller prova att åka med

gsvbilendanderyd@gmail.com

Kommundirektören åker med på ett körpass

Kommunstyrelsens ordförande intervjuar förarna

Uppdaterad: 2024-02-27

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.