Engagera dig volontärt och bli välkomstguide

Som välkomstguide matchas du med en nyanländ person eller familj i Danderyd. Genom att bli välkomstguide har du möjlighet att hjälpa en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du själv får en ny bekantskap.

Din insats som välkomstguide hjälper nyanlända att känna sig välkomna i Sverige och att få ökade kunskaper om det svenska samhället och språket. Att engagera sig som välkomstguide innebär både glädje och nya erfarenheter!

Anmäl intresse att bli välkomstguide

Frågor och svar om att vara välkomstguide

Vem kan bli välkomstguide?
Du behöver inga förkunskaper för att bli välkomstguide. Alla över 18 år kan bli Välkomstguide, såväl unga som äldre personer. Det kan vara en person, ett par, en familj, eller en grupp kompisar. Medföljande barn är givetvis välkomna i alla åldrar.

Vad ska vi göra tillsammans?
Inom programmet erbjuder vi aktiviteter som att gå tillsammans till språkcafé, delta på en digital kurs eller besöka vår Mötesplats dit man kan gå och ta en kostnadsfri fika tillsammans. Men framför allt handlar det om att ha det trevligt tillsammans och ni väljer själva vad ni vill göra ihop.

På UNHCR:s hemsida kan man läsa en artikel om hur det är att vara Välkomstguide i Danderyd: 

Länk till artikeln

Hur fungerar det med språket?
De flesta nyanlända som flyttar till Danderyd är alldeles nya i Sverige och har ännu inte hunnit lära sig svenska. Om ni önskar så ordnar vi med tolk till ert första möte. Sedan kan man om man vill besöka vår Mötesplats eller språkcafé tillsammans där det ofta finns personer som kan hjälpa till med översättning. Vår erfarenhet är att det brukar lösa sig med språket!

Får jag någon utbildning som välkomstguide?
Som Välkomstguide ska du alltid känna dig trygg i ditt uppdrag, därför är utbildning en viktig del. Alla välkomstguider erbjuds en introduktionsutbildning om grundläggande värderingar och om hur du möter människor, samt vad man ska tänka på i rollen som välkomstguide. Utbildningen tar cirka en timme. Har du frågor eller funderingar under uppdragets gång så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Förbinder man sig till något genom att anmäla sitt intresse för att bli välkomstguide?
När du anmäler dig så blir du kontaktad för att få mer information. Om du är fortsatt intresserad kommer du sedan att erbjudas en introduktionsutbildning och matchning med en nyanländ. Du förbinder dig inte till något utan kan när som helst välja att avsluta uppdraget.

Hur ofta ska man träffas?
Efter ert första möte fortsätter ni att höras så ofta ni vill och tycker det är roligt. Skulle något inte kännas bra i kontakten kan du när som helst avsluta uppdraget och känna dig jättenöjd över att ha genomfört ett eller några möten. Skulle du vilja bli välkomstguide till någon annan är det bara att anmäla sig igen så hjälper vi till.

Vem ska jag kontakta om jag har frågor?
Du är alltid välkommen att bolla frågor med oss! Se kontaktuppgifter nedan.

Bli välkomstguide - så här går det till:

  • Anmäl dig genom att fylla i formuläret ovan.
  • Du blir sedan kontaktad och erbjuden en introduktionsutbildning som tar cirka en timme.
  • Vi ordnar sedan ett första möte mellan välkomstguiden och den nyanlända där ni kan bekanta er med varandra. Därefter sköter man kontakten själv och träffas så ofta man kan och vill. Ni kan alltid kontakta oss vid behov så hjälper vi er med frågor och funderingar.

Om projektet

Att vara välkomstguide är en del av projektet ideellt flyktingstöd. Ideellt flyktingstöd tar avstamp i ett program som på engelska kallas ”community based sponsorship”. Syftet med ideellt flyktingstöd är att förbättra och påskynda integrationen av nyanlända genom en mer personlig kontakt med lokalinvånare som fungerar som välkomstguider.

Insatsen bedrivs i samarbete med föreningen En utsträckt hand Täby och Danderyd och med medel av Länsstyrelsen Stockholm.

Uppdaterad: 2023-08-29

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.