Om Coronaviruset - kultur, evenemang och idrott

Danderyds kommun följer myndigheternas rekommendationer när det gäller sammankomster och evenemang samt bibliotek, fritidsanläggningar och verksamheter som riktar sig till ungdomar, allt för att förhindra smittspridning.

Nu öppnar våra verksamheter inom kultur och fritid igen

Från och med den 1 juni öppnar kommunens verksamheter inom kultur och fritid. Öppnandet sker succesivt. Här kan du läsa vad som gäller för respektive verksamhet och se vilka åtgärder de har vidtagit för att förhindra risken för smittspridning.

Biblioteken

Biblioteken i Enebyberg och Djursholm håller sina lokaler öppna för allmänheten. Danderyds bibliotek (i Mörby centrum) håller på att renoveras och det nya biblioteket kommer att öppnas i samband med invigning den 11 september. Biblioteket i Stocksund håller sommarstängt till och med den 22 augusti.

• Biblioteksbesök tidsbegränsas till 30 minuter. Besökare informeras muntligt och via anslag.
  • Plexiglasskydd i alla diskar.
  • Anpassad möblering i syfte att förhindra att man trängs samt dröjer sig kvar (exempelvis borttagna sittplatser).
  • Golvmarkeringar i syfte att hjälpa besökare hålla avstånd.
  • Rikligt med handsprit runt om i biblioteken samt alltid tvål på toaletterna.
  • Maxgräns om 10 samtidiga besökare per bibliotek. Regeln upprätthålls via räknesystem.
  • All programverksamhet för andra än slutna barngrupper (födda 2005 och senare) inställt eller uppskjutet till höstterminen.
  • 20 minuter maxtid för lånedatorer.
  • Utökad möjlighet att låna e-medier.
  • Obegränsat antal omlån + borttagna förseningsavgifter för alla som med anledning ej kunnat eller velat lämna tillbaka medier i tid. Detta gäller t.o.m. bibliotekets sommaröppettider. Återgång till standardregler i höst.
  • Alla bokinkast öppna hela dagen (man ska inte behöva gå in på biblioteket för att låterlämna böcker).
  • Personal följer ej med besökare till hyllor, datorer, kopiatorer eller andra platser i biblioteket som innebär risk att 1,5-metersregeln ej kan upprätthållas.
  • Alla kontaktytor desinficeras regelbundet.
  • Tydlig muntlig och skriftlig information om vilket säkerhetsregler som gäller till besökarna på alla bibliotek.

Idrottsplatser och idrottsföreningar

Träningsverksamhet även inomhus öppnas upp för personer födda 2002 och tidigare (senior) den 1/6 2021.

• Skyltar på plats i hallarna anger det maxantal personer som får vistas där samtidigt.
  • Omklädningsrummen hålls stängda.
  • Verksamheterna ska följa Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att minimera smittspridning.

Information från Folkhälsomyndigheten

Kultur

Inga arrangemang anordnas innan den 13/6 2021. Sommarens och höstens planerade arrangemang finns i vår evenemangskalender.

Evenemangskalender

Kulturföreningar

Kulturföreningarna öppnar succesivt sina egna verksamheter verksamheterna tidigast den 1/6 2021.

Information från Folkhälsomyndigheten

Danderyds kulturskola

Kulturskolans undervisning genomförs precis som den genomförts sedan den 23 februari och avslutas den 4 juni. Kulturskolan tar nu sommarlov och verksamheten återupptas först igen den 6 september när läsåret 2021 - 2022 börjar.

Vecka 25 och vecka 32 kommer det att genomföras daglägerverksamhet under 4 dagar med elever i åldrarna 9 - 12 år. Lägerverksamheten följer Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att minimera smittspridning.

Ungt fokus

Ungt fokus fortsätter med samma anpassade öppethållande som tidigare. Det erbjuds utomhusaktiviteter, digitala möten och inomhusaktiviteter för ett begränsat antal deltagare.

• Utomhusaktiviteter – De flesta av mötena bedrivs utomhus.
  • Digitala möten och verksamheter – Vi skapar digitala verksamheter tillsammans med ungdomarna.
  • Inomhusaktiviteter med maxantal enligt ungdom per kvadratmeter och ett bestämt antal ungdomar, samt enligt Folkhälsomyndighetens regler för att kunna bedriva smittsäkra verksamheter.

För att få korrekt information följ oss på sociala medier @fribergagarden @ungdomscentrum @ungdomskoordinatorer

Enebybergs seniorcentrum

Seniorträffen i Enebyberg har öppnat efter ett långt uppehåll.

Program och information från Enebybergs seniorcentrum

Nyheter och beslut

26 feb: Idrotts- och fritidsanläggningar inom- och utomhus stängs för all tävlingsverksamhet utom elitidrott

15 jan: Anläggningarna för utomhusidrott öppnar åter under nästa vecka