Båtvett och miljöetikett

Östersjön är ett unikt innanhav och dess vackra natur är något vi alla måste värna om. Här hittar du tips och information för ett båtliv med gott samvete.

Toalettavfall från fritidsbåtar

Det är förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta. Hela Sveriges sjöterritorium omfattas.

Transportstyrelsen

Toalettömningsstation

En toalettömningsstation finns vid Stocksunds båtklubb/Marina läroverket i Stocksunds hamn. Du ansluter enkelt en slang till septiktanken ombord och tömmer tanken på några få minuter.

Hitta tömningsstationer

Felanmälan tömning

Svårt att få bort havstulpanerna?

Ett miljövänligt alternativ till båtbottenfärger är att rengöra båten mekaniskt några gånger per säsong. Tricket är att tvätta bort havstulpanerna precis när de slagit sig ner på skrovet.

En båttvätt fungerar ungefär som en biltvätt. Ett system av borstar rengör skrov, köl och roder på cirka 15 minuter och är både bekvämare, billigare och miljövänligare än att bottenmåla.

Om din båt har målats eller behandlats med båtbottenfärger eller kemikalier får den däremot inte tvättas i vattnet. Den får heller inte tvättas på land utan att tvättvattnet samlas in eller genomgår avancerad rening.

Havstulpankartan

Miljösmarta tips på Båtmiljös webbplats

Båtbottenfärger

På Kemikalieinspektionens webbplats hittar du information om vilka båtbottenfärger som är tillåtna i de fall du måste måla. 

Alternativ till färg

Kemikalieinspektionen - om du måste måla

Måla båtbotten - Du har väl koll på reglerna?

Råd och tips

Det här kan du göra om du hittat en skrotbåt

Informationscentralen för egentliga Östersjön

Råd vid algblomning

Riktlinjer för båtbottentvätt av fritidsbåtar

Sök bidrag för att skrota din uttjänta fritidsbåt

Kontaktinformation

Samhällsutvecklingsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 74, 182 11 Danderyd

Uppdaterad: 2023-12-20