Stig Dagermans park

I oktober 2004 invigdes Enebybergs nyupprustade lekplats. I samband med upprustningen döptes parken om till Stig Dagermans park.

"Man börjar dikta tidigt. Som barn är man alltid diktare. Sen blir man avvand, i de flesta fall. Så konsten att bli diktare är att inte låta livet eller människorna eller pengarna vänja en av med det...". Ur Ett barns memoarer 1948.

Dagerman debuterade 1945, endast 22 år gammal, med romanen Ormen som i ett slag gjorde honom berömd. Därpå följde De dömdas ö, Bränt barn och Bröllopsbesvär. Han skrev även noveller – bland dem Att döda ett barn som flera gånger filmats – liksom dramatik, reportage och debattinlägg.

I tidningen Arbetaren, där han var kulturredaktör, publicerades hans samhällssatiriska dagsverser ”Dagermans dagsedlar”. Han har översatts till många språk. Nya översättningar tillkommer alltjämt, sextio år efter hans död.

En dag om året borde alla låtsas,
att döden vilar i ett vitt schatull.
Inga stora illusioner krossas,
och ingen skjuts för fyra dollars skull.

Världskatastrofen sover lugnt och stilla
emellan lakan på ett snyggt hotell.
Inget rep gör någon broder illa,
och ingen syster slumrar vid ett slutet spjäll.

Inga män blir plötsligt sönderbrända
och ingen dör på gatorna just då.
Visst är det lögn, det kan väl hända.
Jag bara säger: Vi kan låtsas så.

(Ur Dagsedlar 1954)

Högtidlighållande av författarens minne

På initiativ av Enebybergsbibliotekets Vänner kommer varje år, någon gång i början av november (4 nov är Dagermans dödsdag), författarens minne att högtidlighållas genom att tända ljus i parken och läsa några av hans texter. Mera precisa besked ges då i förväg genom affischering. I parken kan man också läsa nio Dagermancitat på olika skyltar.

Invigning av skulpturen Manuskript

Den 18 maj 2014 invigdes Lars Kleens skulptur Manuskript till minne av Stig Dagerman i Stig Dagermans park i Enebyberg. Många människor hade samlats för att få vara med om den festliga invigningen.

Lekplatsen

Lekplatsen har fått en yta som passar de mindre barnen och en annan yta med utrustning som kan vara utmanande för de lite äldre barnen (6-12år). De befintliga grusgångarna har förbättrats och en smal rundslinga i parken har byggts till. Ombyggnaden har skett med stor försiktighet för att bevara de stora vackra träden. I parkens nordöstra hörn har en ny sittplats och en perennplantering anlagts. Träden som planterats är bergskörsbär och glanskörsbär.

Stig Dagermans park ligger i Enebyberg mellan Skolvägen och Ringvägen.

Kontaktinformation

Danderyds kommun

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 66, 182 05 Djursholm

Uppdaterad: 2024-03-28