Till innehållet
Översätt

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation

Danderyds Demokratijubileum

- Demokratin står aldrig stilla. Därför är det så viktigt med ett levande samtal om dess genombrott, utveckling och framtid. Vi ser fram emot att få fira demokratin i viktiga samtal tillsammans med Danderydsborna under 2021! /Hanna Bocander (M), styrgruppsordförande i Danderyds Demokratijubileum

Hur kan du som individ påverka samhällets utveckling?

Hur har grupper historiskt gjort sina röster hörda och hur kan du idag på samma sätt lyckas med detta? I ett spännande samtal om detta möts Erik Amnå, professor emeritus i statskunskap vid Örebro universitet, Stefan Holmgren, chef för avdelningen för kunskapsstöd på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Rosaline Marbinah, ordförande för Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) och en av regeringens demokratiambassadörer. Moderator: Johan Lindberg, kommundirektör.

Videothumbnail

Glimtar från Anna Whitlocks dag

Lördagen den 25 september invigdes Danderyds nya minnesmärke - Anna Whitlocks park i Djursholm. Parken är en hyllning till rösträttspionjären, pedagogen och Djursholmsbon Anna Whitlock som genom sina gärningar bidragit till demokratins genombrott i Sverige för 100 år sedan. Sisela Kyle var hedersgäst och på plats fanns även ungdomspolitiker, musiker, familjer och glada invånare.

Videothumbnail

Riksdagens Talman Andreas Norlén deltog vid invigningen av Danderyds demokratijubileum

Se några av höjdpunkterna från invigningen som gästades av Andreas Norlén, Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande och Boris von Uexküll, kommfullmäktiges ordförande. Moderator och konferencier var entreprenören Beata Kull.

Dreambroker thumbnail

Danderyd får en helt ny park!

Mitt emot Vasaskolans fotbollsplan inrättas under 2021 en helt ny park som ett minnesmärke för rösträttspionjären, pedagogen och Danderydsbon Anna Whitlock. Hon var en kvinna före sin tid, en stark röst för jämställdhet och de demokratiska värderingar vi idag ser som självklara. Parken blir en symbol för att vi aldrig får ta demokratin för given, utan vi alltid måste värna om den, generation efter generation.

Mer om Anna Whitlocks park

Varför firar vi demokratin och vad kommer att hända under 2021?

Vi har träffat Molly Grönlund Müller (junior projektledare för Demokratijubileet), Helena Mannermo Spering (Kultursamordnare) och Olov Häggmark (Kulturproducent) som på olika sätt är engagerade i Demokratijubileet. De berättar om varför det är så viktigt att inte ta demokratin för givet, vad man kan göra för att vara med och påverka i samhället och vad som händer under jubileumsåret här i Danderyd.