Israpporter

Så fort isarna lägger sig lämnar vi rapporter om isarnas tjocklek och om var det finns plogade banor. Tänk på att all vistelse på isen sker på egen risk och under eget ansvar. Detta gäller även på de plogade banorna.

Israpport

Varmare väder ger svaga isar - 2021-02-22

Isarnas bärighet kommer nu drastiskt att minska på grund av väderomslag. Det har bildats så kallad stöpis på grund av det mildare vädret. Var därför mycket försiktig vid vistelse på isen!

Tänk på att det går mycket snabbt vid den här typen av väderomslag. Isarnas kvalitet och bärighet kan förändras på ett par timmar.

Vi avråder därför att vistas på isarna - även på de plogade isbanorna!

Edsviken - 2021-02-18

Den plogade slingan på ca 4 km finns kvar. Under slingan är isen ca 22 cm tjock. Utanför den plogade banan är isen ca 12-16 cm

Begränsade parkeringsmöjligheter!

Det är mycket begränsade parkeringsmöjligheter i direkt anslutning till Edsviken. Om möjligt, lämna bilen hemma alternativt använd parkeringen vid Danderydsvallen eller Mörby centrum.

Ösbysjön - 2021-02-18

På Ösbysjön har en 400 meter lång slinga plogats upp. Isens tjocklek under banan är ca 20 cm, utanför banan är den 12-16 cm

Ekebysjön - 2021-02-18

På Ekebysjön finns en plogad 700-metersslinga. Isens tjocklek under banan är ca 20 cm, utanför banan är den 12-16 cm

Isvak på Ösbysjön - 2021-02-09

Just nu finns en isvak uppsågad på Ösbysjön. Den används för träning och livräddning. Vaken är tydligt uppmärkt men var ändå uppmärksam när du, din hund eller ditt barn vistas i närheten!

Isvaken kommer att hållas öppen så länge isen runt om är bärig.

Säker på isen

Isens tjocklek och utseende

Innan du funderar på att ge dig ut på isarna rekommenderar vi att du verkligen kontrollerar att de håller. Isen bör vara minst tio centimeter tjock för att den ska hålla att vistas på. Isen bör vara genomskinlig och hård, ju mörkare is desto bättre. Man kan känna sig trygg på is som är minst 20 centimeter även om det blir något varmare i luften.

Kontrollera

Det är lätt att lura sig på hur man uppfattar hur isen, därför är det viktigt att man kontrollerar istjockleken innan man ger sig ut. Var uppmärksam på skiftningar i isens utseende. Isen är inte statisk. Den förändras ständigt och det kan gå mycket snabbt. Vid tryckförändringar kan en råk bildas på någon timme.

Ha med dig dubbar och sällskap

Se till att alltid vara utrustad med isdubbar, ispik, flythjälp, mobiltelefon i vattentätt fodral och räddningslina. Sällskap, kunskap och redskap är viktigt att tänka på vid vistelse på sjöisar.

Israpporter i grannkommuner

Israpport Täby

Israpport Solna

Israpport Sollentuna

Israpport Vallentunasjön

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 66, 182 05 Djursholm

Uppdaterad: 2021-02-22

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.