Dags för julgranar och julbelysning

Djursholm Stocksund Danderyd Enebyberg

Gäller från: 8 november 2022 17:00

Beräknas klart: 10 december 2022 17:00

Nu är det jul igen och dags att dekorerar våra parker och utemiljöer i kommunen med julgranar, tomteluvor och julbockar med mera. Kommunens julbelysning har LED-lampor vilket gör att den är energisnål.

Höga elpriser och en ansträngd energisituation globalt och lokalt gör att många kommuner funderar extra på vilken belysningen som ska vara tänd denna julsäsong. Så hur gör vi i Danderyd?

I Danderyds kommun har tekniska nämnden beslutat att kommunens officiella granar ska lysa. Det gäller även dekor på ett antal ställen och givet att situationen i Sverige inte blir extraordinär.

Anledningen är dels att kommunens julbelysning är LED och helt enkelt drar väldigt lite el. Anledningen är också att julbelysning i det offentliga rummet kan ha extra stor betydelse denna vinter då en del kanske avstår från egna julgranar och säsongsbelysning.

Nyhet: Gatubelysning och julgranar med LED ska lysa upp vintermörkret i Danderyd

Här hittar du årets julgranar i Danderyd

  • Sätra äng, vid busshållplatsen
  • Nora torg
  • Stockbyparken
  • Djursholms torg
  • Spindelparken, Enebyberg

När tänds julgranarna?

Vi placerar ut julgranar och säsongsdekor lagom till första advent.

Julgranarna tänds och släcks ungefär samtidigt som gatubelysningen. Dels med hjälp av timers och dels via så kallande skymningsreläer. Dessa gör att granarna tänds och släcks baserat på hur ljust/mörkt det är ute.

Annan juldekor

I rondeller och andra offentliga miljöer hittar du julbockar, paket, julrosetter och tomteluvor. Vi lyser också upp träd och rondeller på vissa platser med ljusslingor.

Vi tänder marschaller på Luciadagen

För att sprida extra ljus i Danderyd under årets mörkaste tid så tänder vi marschaller några av våra rondeller och vägstråk. Marschallerna tänds morgon och kväll.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.