Engagera dig - bli volontär

Att ställa upp som volontär är ett sätt att engagera sig för integrationen i Danderyd. Här hittar du kontakter till volontärsamordnaren för integration och organisationer du kan arbeta för.

Volontär till välkomstcenter

Vi söker fler volontärer som vill och kan hjälpa till på Välkomstcenter för nyanlända. Vi söker särskilt dig som kan tala ukrainska, polska och arabiska.
På Välkomstcenter i Danderyd kan nyanlända få en introduktion till kommunen, hjälp med kontakter med andra myndigheter och vårdgivare, språkträning och information om aktiviteter.

Välkomstcentret är öppet:

Tisdagar 14-16.30 i Danderyds kommuns lokaler i Mörby centrum.

Välkomstguide

Som Välkomstguide matchas du med en nyanländ person eller familj i Danderyd. Genom att bli Välkomstguide har du möjlighet att hjälpa en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du själv får en ny bekantskap. Din insats hjälper nyanlända att känna sig välkomna i Sverige och att få ökade kunskaper om det svenska samhället och språket. Att engagera sig som Välkomstguide innebär både glädje och nya erfarenheter!

Att vara välkomstguide är en del av projektet ideellt flyktingstöd.  ideellt flyktingstöd tar avstamp i ett program som på engelska kallas ”community based sponsorship”. Syftet med ideellt flyktingstöd är att förbättra och påskynda integrationen av nyanlända genom en mer personlig kontakt med lokalinvånare som fungerar som Välkomstguider.
Välkomstguide

Nyanländ och vill bli volontär?

Är du nyanländ i Danderyd och vill ställa upp som volontär och tolka mellan svenska och ditt modersmål? Möjlighet finns till praktik som del av etableringsplanen.

Vill du bli volontär fr o m 10 oktober kontakta Johanna Larsson, samordnare för civilsamhället,
08-568 91 983 eller

habtom.kahsay@danderyd.se

En utsträckt hand – Täby/Danderyd

En utsträckt hands verksamhet startade hösten 2015. Sedan dess har föreningen fortsatt att vara mycket aktiv, bland annat ordnar de möbelinsamlingar, har en mottagargrupp, språkstödsvolontärer hos SFI, fadderverksamhet, sätter upp mötesplatser och arrangerar sociala aktiviteter.

Vill du engagera dig i En utsträckt hand? Läs denna information och fyll i formuläret:

Formulär volontär - En utsträckt hand

En lärare hjälper en elev under lektionen.

Läxläsning för nyanlända barn i åldern 6-12 år.

Tillsammans med En utsträckt hand Täby & Danderyd har vi identifierat ett stort behov av läxhjälp för nyanlända barn i låg- och mellanstadiet. Är du intresserad av att veta mer om vad det skulle innebära att bli volontär för läxläsning? Kontakta En utsträckt hands ordförande Kajsa Marsk Rives så berättar hon mer. Ring 0735-021021 eller mejla:

Kajsa.Marsk.Rives@gmail.com

info@enutstrackthand.se

Volontär hos Danderyds församling

Danderyds Församling driver flera verksamheter för nyanlända i Danderyd. Bland annat språkträning på tisdagar kl. 14.30-16 i Mörby centrums bibliotek och Språkcafé i Träffpunkt Enebyberg på torsdagar kl. 12-14.30. Kontakta diakon Elisabeth Stenberg om du är intresserad av att bli volontär:

elisabeth.stenberg@svenskakyrkan.se

Sociala medier

Välkomna nyanlända i Danderyd - Facebook

En utsträckt hand - Facebook

Nya Kompisbyrån - Facebook

Uppdaterad: 2024-06-05