Elavfall

Kontaktinformation

Kundtjänst för avfall

Telefon: 08-519 333 00 

Småel
Lågenergilampor, mikrovågsugnar, batterier, hårfön och vitvaror är exempel på elavfall. Det finns platser dit du som kommuninvånare kan åka och lämna elavfall. Du som bor i villa och radhus kan beställa hämtning av elavfall mot en avgift. Bor du i lägenhet och vill få grovavfall hämtat måste hämtning beställas genom fastighetsägaren.

Alla som bor i kommunen kan lämna elavfall:

Återbruk

Bara för att du har tröttnat på din gamla lampa betyder inte det att ingen annan vill ha det. Skänk eller sälj brukbart elavfall.

Återvinningscentral

Du kan lämna elavfall till SÖRAB. Den närmaste återvinningscentralen heter Hagby och finns i Täby kommun.

Sörabs återvinningscentraler

Den mobila återvinningscentralen

Du kan även lämna elavfall till den mobila återvinningscentralen. Den mobila återvinningscentralen stannar på flertalet platser i kommunen med jämna mellanrum.

Mobila återvinningscentralen

Returkassen

Du kan beställa hämtning av farligt avfall inklusive småelektronik genom tjänsten Returkassen. En gång per år är hämtningen helt kostnadsfri. Tjänsten vänder sig både till villaägare och boende i lägenhet.

Returkassen

Lämna tillbaka till en butik

Sedan 1 oktober 2015 har butiker ett ansvar för att ta emot elavfall. För alla butiker gäller en mot en, det vill säga när du köper en ny produkt har du möjlighet att lämna en motsvarande gammal produkt till butiken. Större butiker med elektronikförsäljning tar emot all typ av konsumentelektronik mindre än 25 centimeter oavsett om du handlar en ny eller inte.

En-mot-en

El-kretsens webbplats

Samlaren - skåp för smått elavfall

Smått elavfall som till exempel glödlampor, lågenergilampor, småbatterier och småel (miniräknare, mobiltelefoner och hörlurar) kan du lämna till miljöskåpet Samlaren. Skåpet finns på fyra platser i kommunen:

  • Mörby Centrum, plan 5, bredvid biblioteket, hiss 13
  • Nora Närlivs, Nora Torg 5
  • Lidl Stocksund, Stockholmsvägen 1
  • Stora Coop Danderyd, Sunnanängsvägen 2A

Visar Samlaren - skåp för smått elavfall

Batteriholkar

I kommunen finns det ett antal platser där du kan lämna uttjänta småbatterier.

Fastighetsnära hämtning

Danderyds kommuns avfallsentreprenör kan även hämta elavfall vid fastigheten mot en avgift. Nedan står det vilka tjänster som erbjuds till vilken bostadstyp. Om du vill beställa hämtning eller har frågor så är du välkommen att kontakta kommunens kundtjänst för avfall. Telefonnummer och e-post hittar du under Kontaktinformation, högst upp på sidan. 

Villor och radhus

Att tänka på inför hämtning:

  • Du ska placera elavfallet vid tomtgräns i anslutning till tomtingång/-infart.
  • Du ska förvara elavfallet i väderskyddat emballage.
  • Vid beställning ska du uppge mängden avfall som ska hämtas.

Flerbostadshus

Fastighetsinnehavare av flerfamiljshus kan abonnera på hämtning av elavfall. Elavfallet ska vara förvarat i behållare avsedd för elavfall.

Näringslivsverksamhet

Kommunen hämtar inte elavfall från verksamheter. Om sådant avfall behöver hämtas får verksamheten anlita valfri entreprenör för borttransport.