Flytande matfett
Flytande matfett – eller spillfett – är det fett som uppstår vid matlagning, till exempel vid fritering och stekning. Fettet får inte hällas ut i diskhon eftersom det då kan bilda fettproppar i ledningarna. Istället ska det hanteras separat.

Stoppa fettpropparna!
Stekfett och frityrolja som hälls ut avloppet stelnar och bildar stora fettproppar. Propparna täpper till och kan till slut skapa stora problem som stopp i ledningar och översvämningar i fastigheter. Vi behöver minska mängden fett i avloppet och du kan hjälpa oss!
Så slänger du flytande matfett rätt
- Torka ur stekpannan/kastrullen med papper efter användning. Släng pappret i matavfallspåsen eller bland vanliga restavfallet.
- Samla överbliven matolja, frityrolja och olja från burkar med till exempel soltorkade tomater i en plastflaska. Med hjälp av en tratt kan du enkelt hälla fettet i flaskan. Tratten kan du hämta vid kommunens Kontaktcenter i Mörby Centrum. Flaska med innehåll lämnar du till SÖRABs vanliga eller mobila återvinningscentral. Fettet används sen till nya produkter som stearinljus, tvål, tvättmedel och bildäck.
SÖRABs mobila återvinningscentral
SÖRABs återvinningscentral
- Härdat fett som har fast form önskar vi inte få in i plastflaskor, utan detta ska sorteras som matavfall.
För verksamheter
Om det uppstår flytande matfett (spillfett) i din verksamhet har du ansvar för att det lämnas till återvinning. Eftersom avfallet klassas som kommunalt avfall behöver du då anlita en av kommunen auktoriserad (godkänd) entreprenör för hämtningen. I dagsläget är detta Quatra Sweden AB.
Så anlitar du en godkänd avfallsenteprenör
- anlita Quatra Sweden AB, 011-18 95 00, info.se@quatra.com
- entreprenören sätter priset för tjänsten som inte får överstiga kommunens maxtaxa på högst 160 kr per behållare och hämtning exklusive moms (200 kronor inklusive moms).
- betalningen sker sedan direkt till entreprenören.