Skyltar, banderoller och trottoarpratare

Inom detaljplanerat område krävs det bygglov och startbesked för att sätta upp eller väsentligt ändra skyltar och ljusanordningar. Som skylt räknas fasadskyltar, takskyltar, affischpelare, vepor, fristående skyltar och digitala skärmar.

Skyltar

Bygglov krävs för alla skyltar – med vissa undantag. Men om skylten ska sättas upp i ett kulturmiljöområde behövs alltid bygglov.

Hör gärna av dig till bygglovsavdelningen innan du sätter upp din skylt, så hjälper vi dig att reda ut vad som gäller.

Undantag från bygglov:

  1. Skylten är högst 1 kvm stor.
  2. Skylten är uppsatt under högst fyra veckor vid ett tillfälligt evenemang.
    (kan vara större än 1 kvm stor).
  3. Det gäller en orienteringstavla vars area är högst 2 kvm.
  4. Om det gäller en skylt inomhus.
  5. Om det gäller valreklam i samband med val till riksdagen, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige, Europaparlamentet eller Sametinget, eller i samband med folkomröstning.
  6. Om det gäller en nationsflagga, flagga med kommunvapen eller liknande.
  7. Om det gäller ett vägmärke, en tilläggstavla eller annan anordning för anvisning av trafik, enligt vägmärkesförordningen (2007:90).
  8. Om det gäller ett sjövägsmärke eller säkerhetsanordning för sjöfart enligt sjötrafikordningen (1986:300).

Byggplatsskyltar

Vepor som placeras på till exempel byggställningar med budskap om företagsnamn, och vad bygget avser, kan godkännas utan särskild prövning.

Fristående byggplatsskyltar inom byggarbetsplatsområdet kan godkännas utan särskild prövning men du ska redovisa skyltens utformning och placering innan vi utfärdar startbeskedet. Dessutom ska kontrollplanen innehålla en punkt om nedmontering av skylten.

Vepor och banderoller

Vepor och banderoller har inte tillräcklig beständighet för att kunna få ett permanent lov. Dessa typer av skyltar är gjorda för tillfälliga kampanjer. För att behandla ett ärende som avser vepa eller banderoll, ska ansökan vara tidsbegränsad med max tre månader.

Trottoarpratare

Så ansöker du om tillstånd att använda offentlig plats (markupplåtelse)

  • Du söker tillstånd hos närmaste polismyndighet. Polisen tar ut en ansökningsavgift.
  • Polismyndigheten skickar din ansökan på remiss till kommunen för yttrande.
  • I kommunens yttrande tas ställning till markupplåtelsen och upplåtelseavgiftens storlek utifrån kommunfullmäktiges fastställda taxa.
  • Yttrandet sänds åter till polismyndigheten som utfärdar ett eventuellt tillståndsbevis. Danderyd kommun debiterar dig en avgift för att du använder en offentlig plats.
  • För att förlänga eller utöka tillståndet, ska du skicka in en ny ansökan. Det innebär också att du måste betala en ny ansökningsavgift samt upplåtelseavgift.