Vi uppmärksammar internationella matsvinnsdagen

Den internationella matsvinnsdagen instiftades av FN och infaller den 29 september varje år. Matsvinn är mat och dryck som egentligen går att äta men som istället slängs eller hälls ut. Mycket av matsvinnet uppstår just i hemmet. Minska ditt matsvinn med några enkla tips från Livsmedelsverket.

SNABBT IN I KYLEN! 
Ställ in matrester så fort som möjligt. Dela gärna upp större mängder i mindre behållare så att de svalnar snabbare. Kyl gärna först i vattenbad eller ute om det är kallt. Om matrester stått i kylskåp kan de ätas så länge de lukar och smakar bra och inte har möglat.

SPARA I FRYSEN
Nästan all mat passar bra att frysa in. Även små mängder är värda att spara. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efterhand. Mat som ligger i frysen länge blir inte farlig. Det är bara smak, lukt, färg och konsistens som kan försämras med tiden. Titta, lukta och smaka på maten för att avgöra om du kan äta den eller inte.

PIGGA UPP TRÖTTA GRÖNSAKER
Har du en trist och mjuk morot hemma? Fyll en skål med kallt vatten och låt moroten ligga i vattenbadet tills den återfått sin krispiga yta och blir som ny igen. Detta funkar på många grönsaker och rotfrukter, till exempel isbergssallad och rädisor. 

Mer tips från Livsmedelsverket