Nya regler och öppettider för återvinningscentralerna

Från den 1 juni 2024 ändras öppettiderna för SÖRABs återvinningscentraler. Ändringarna bygger på analys över vilka tider som flest besökare kommer till anläggningarna. Det blir även nya regler för dig som i egenskap av privatperson lämnar avfall i lätt lastbil registrerad på ett företag.

Bild från en av SÖRABs återvinningscentraler

Bild: Peter Steen, Studio Toivo Steen AB

SÖRABs återvinningscentraler & Returparker

Danderyds kommun äger, tillsammans med nio andra norrortskommuner, avfallsbolaget SÖRAB som driver ett antal återvinningscentraler och Returparker bland annat Hagby Återvinningscentral i Täby kommun. Som kommuninvånare i Danderyd är du välkommen att lämna ditt avfall på samtliga SÖRABs anläggningar och även Stockholms stads återvinningscentraler.

Nya öppettider från 1 juni

Från om med den 1 januari råder nya öppettider på SÖRABs anläggningar. Detta för att effektivisera verksamheten och lägga resurser där de bäst behövs. Till exempel får Hagby återvinningscentral följande öppettider:

Mån–tors klockan 06–19
Fredagar klockan 06–16
Lör–sön klockan 09–16

I arbetet med att ta fram nya tider har analyser gjorts över vilka tider som återvinningscentralerna har flest besökare.

Nya öppettider från 1 juni samtliga SÖRABs åvc
Stockholms återvinningscentraler

Föranmälan inför privata besök med lätta företagslastbilar

Den 1 juni kommer även hanteringen av lätta lastbilar förändras. Lätta lastbilar som är registrerade på företag eller ägs av person med enskild firma faktureras redan idag automatiskt.

Vill du som privatperson lämna avfall från ditt hushåll men använder en lätt företagslastbil kan du fylla i en föranmälan på SÖRABs hemsida. Den lämnar du sedan till personal på plats så att den automatiska fakturan annulleras. Detta kallas ”Föranmälan inför undantagsbesök med lätt lastbil” och kan från och med 1 juni göras upp till 12 gånger per år och fordon.

Från och med 1 juni krävs föranmälan för alla avfallsslag.

Föranmälan – så går det till