Fyra grader i kylen kan minska ditt matsvinn!

Fyra grader i kylskåpet gör att dina matlådor håller i en hel vecka. Dessutom klarar sig frukt och potatis också betydligt längre när de ligger svalt och mörkt. Mycket av den mat vi tror är förstörd går faktiskt att rädda med enkla knep. Som en mjuk morot du kan göra krispig genom att lägga den i ett vattenbad.

En potatis där det vuxit ut groddar går fortfarande att äta om du skär bort groddarna. Äpplen kan du få att räcka längre genom att frysa in skivor av dem.  

Minska dina matkostnader med fyra grader i kylen

En liten gradsänkning av temperaturen i ditt kylskåp kan både göra att ditt matsvinn och matkostnad minskar! Ett generellt knep är att alltid lukta på maten. Doften ljuger inte - luktar den ok är den ok att äta. 

Förvara maten rätt 

Genom att förvara maten på rätt sätt och plats i kylskåpet kan du få den att hålla mycket längre. Här kommer några konkreta tips: 

  • Lägg kött och fisk på den kallaste platsen i kylskåpet. 
  • Frys in maten! I frysen växer inga bakterier så det är inte farligt att äta mat som legat länge i frysen.
  • Smörgåspålägg, som skinka, kalkon, korv och leverpastej, håller betydligt längre om de slipper stå flera timmar i rumstemperatur under långa helgfrukostar.
  • Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.
  • Surdegsbröd håller också längre än annat bröd. 
  • Ledsna frukter kan ofta fungera i en fruktsallad eller smoothie och skrumpna grönsaker kan blandas i en gryta eller omelett. 

Så här förvarar du maten rätt - Livsmedelseverket 

Internationella matsvinnsdagen 29 september 

Att minska matsvinnet i världen är viktigt, inte minst med tanke på  klimatförändringarna. Därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. Som symbol för detta har FN inrättat Internationella matsvinnsdagen 29 september. 

Matsvinnsdagen har funnits sedan 2020 och uppmärksammas världen över, även i Sverige där den fått ett större genomslag för varje år. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket med aktiviteter i samband med matsvinnsdagen. 

Livsmedelsverket tips om hur du kan minska ditt matsvinn