Snart kommer matavfallspåsarna!

I slutet av maj månad kommer kommunens entreprenör för avfallshämtning Urbaser att dela ut den årliga leveransen av matavfallspåsar. Utdelning kommer att ske till de som börjat matavfallssortera innan december 2022.

Påsutdelning till enfamiljshus

En gång om året på vårkanten får hushåll i enfamiljshus på fastlandet med abonnemang för sortering av matavfall en årsleverans av matavfallspåsar vilket inkluderar två buntar påsar (160 stycken). Påsutdelning 2023 börjar nu i slutet av maj månad. Du som är relativt nykommen matavfallssorterare har säkert påsar kvar från ditt startpaket. Därför delas påsar ut till dem som sorterat innan december 2022. Påsarna kommer främst att läggas i eller i närheten av brevlåda.

Slut på påsar innan nästa årsleverans?

I det fall du får slut på påsar så finns fler att hämta i kommunens Kontaktcenter på plan 6 i Mörby centrum. Det går även bra att klämma fast en tom matavfallspåse under locket till ditt matavfallskärl. Då signalerar du till sopbilens chaufförer att de ska lämna en ny bunt påsar i samband med nästa tömning,

För dig som bor på Tranholmen

Du som bor på Tranholmen kan när som helst hämta påsar i sandlådan som står placerad vid Grottviken.

Vad gäller för flerfamiljshus och verksamheter?

Precis som tidigare är det styrelsen/hyresvärden för flerfamiljshus som beställer påsar vid behov. Samma sak gäller för verksamhetsutövare. Påsar beställs genom att kontakta kommunens upphandlade entreprenör Urbaser på 08-408 080 70 eller avfall@danderyd.se

Så får du påsarna att räcka längre

En del använder dubbla påsar av rädsla för att matavfallet ska läcka igenom. Detta är dock inte nödvändigt. Är matresterna mycket blöta kan lite tidnings- eller hushållspapper istället läggas i botten av påsen. Använd slaskskrapa för att pressa ut eventuell vätska från matresterna i vasken innan du lägger ned dem i matavfallspåsen.

Glöm inte att använda påshållaren som du fick i ditt startpaket. Den hjälper påsen att andas och inte blöta igenom. Ju luftigare påsen står desto torrare håller sig matavfallet.