Utlandsvistelse och skolplikt
Danderyds kommun ansvarar för att se till att alla skolpliktiga barn i kommunen får föreskriven utbildning. Här beskriver vi vad som gäller och vad du som vårdnadshavare behöver göra om du har ett skolpliktigt barn som ska flytta utomlands eller vistas utomlands under en längre tid.
Om en skolpliktig elev som är folkbokförd i Danderyd ska flytta utomlands eller vistas en längre tid i utlandet, ska eleven antingen:
- Ha fått beslut om att fullgöra skolplikten på annat sätt
- Ha fått beslut om att eleven varaktigt vistas utomlands och att skolplikten upphör eller
- Anmäla till Skatteverket om flytt utomlands
Fullgöra skolplikt på annat sätt
Vad gäller?
Om en familj med skolpliktigt barn planerar att vistas utomlands en kortare period än sex månader, finns det en möjlighet för vårdnadshavare att ansöka om att eleven ska fullgöra skolplikten på annat sätt.
Förutsättningarna som framgår i 24 kap. 23 § skollagen (2010:800) är att:
- den alternativa utbildningen/verksamheten framstår som ett fullgott alternativ till den utbildning som annars står barnet till buds
- behovet av insyn i verksamheten kan tillgodoses, samt
- synnerliga skäl finns.
Bedömningen av om synnerliga skäl föreligger ska utgå från barnets intressen och tillämpas med stor restriktivitet.
Vad behöver jag som vårdnadshavare göra?
Ansökan görs via blanketten Ansökan om genomförande av skolplikt på annat sätt
Som vårdnadshavare behöver du i din ansökan tydligt redogöra för syftet och behovet med vistelsen i utlandet. Semester kan aldrig kan vara ett skäl för beviljande, vilket innebär att fullgörande av skolplikt på annat sätt sällan beviljas.
Ansökan måste skickas in minst tre månader innan den planerade skolgången utomlands, för att kommunen ska hinna handlägga ärendet.
Läs mer under Vad händer sedan? nedan.
Hur fattas ett beslut?
Elevens hemkommun gör en individuell bedömning utifrån barnets behov och intresse och fattar sedan ett beslut i frågan. Inför ett beslut genomförs en grundlig utredning.
Kommunens beslut gäller i maximalt 1 år och kan återkallas om det i uppföljningen framkommer att förutsättningarna för beslutet inte längre finns.
Vad händer sedan?
Om ansökan beviljas skrivs eleven ut från sin skola i Danderyd under perioden utomlands. När familjen återvänder till Sverige måste vårdnadshavare ansöka om en ny skolplats via kommunens e-tjänst. Observera att det inte finns någon garanti för att eleven får återvända till samma skola som tidigare.
Om ansökan avslås är vårdnadshavaren fortsatt skyldig att säkerställa att eleven fullgör sin skolplikt. Vid otillåten utlandsvistelse kan utbildningsnämnden förelägga vårdnadshavaren att fullgöra sina skyldigheter för att se till att eleven fullgör sin skolplikt, med risk för vite.
Beslut om fullgörande av skolplikt på annat sätt kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol enligt 28 kap. 5 § punkt 7 i skollagen (2010:800). Till varje beslut bifogas en överklagandehänvisning som talar om hur vårdnadshavare som vill överklaga ska gå till väga.
Skolpliktens upphörande vid varaktig utlandsvistelse
Vad gäller?
Om en skolpliktig elev kommer att befinna sig utomlands under en längre period - minst 6 månader - men fortfarande är folkbokförd i Danderyd, ska vårdnadshavaren göra en ansökan i enlighet med 7 kap. 2 § 2 stycket skollagen, om skolpliktens upphörande på grund av varaktig utlandsvistelse.
Vad behöver jag som vårdnadshavare göra?
Du gör en ansökan via e-tjänsten Ansökan om skolpliktens upphörande. I ansökan bifogar du dokument som styrker att ni kommer att befinna er utomlands. Det kan till exempel handla om hyreskontrakt, anställningsavtal och ett intyg från skolan.
Hur fattas ett beslut?
Det är elevens hemkommun som fattar beslut i frågan. För elever folkbokförda i Danderyd är det utbildningsnämnden som fattar beslut. Beslutet är giltigt så länge familjen med den skolpliktiga eleven befinner sig utomlands och är folkbokförda i Danderyd.
Kommunen kommer att skickas information om elevens varaktiga utlandsvistelse för kännedom till Skatteverket och Försäkringskassan.
Vad händer sedan?
Under perioden utomlands skrivs eleven ut från sin hemskola.
När eleven kommer tillbaka till Sverige har eleven samma rätt till utbildning som alla andra elever, och beroende av elevens ålder även skolplikt. Vårdnadshavare ska då ansöka om skolplats för eleven. Det finns ingen garanti för att eleven placeras på den skola som eleven innan sin vistelse i utlandet var inskriven på.
Anmälan om flytt utomlands
Om en familj med skolpliktiga barn planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska det anmälas till Skatteverket. Samma sak gäller om familjen planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger vistelsen till ett år eller mer.