Stödcentrum för unga brottsutsatta
Stödcentrum för unga brottsutsatta finns till för dig mellan 10 och 20 år som varit med om hot, våld eller övergrepp. Hos oss får du stöd, råd och samtalshjälp. Vi finns även för dig som bevittnat brott.

Filmer om vanliga brott mot unga
Notera: Ungdomarna i filmerna och på bilden ovan är skådespelare och har inte blivit utsatta för brott.
Om du har blivit utsatt för brott
Till oss kan du alltid vända dig även om händelsen inte är polisanmäld. Det är alltid du som bestämmer om du vill göra en polisanmälan eller inte. Vi har tystnadsplikt, och du har rätt att vara anonym. Vår hjälp är gratis. Vi hjälper dig som är mellan 10 och 20 år och bor i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm eller Österåker. Vi är HBTQ-certifierade.
Om du är 21 år eller äldre kan du kontakta Brottsofferjouren Roslagen som erbjuder liknande stöd.
Det är normalt att reagera på olika sätt
Att utsättas för, eller bevittna brott är ofta en svår upplevelse. Alla människor reagerar på olika sätt, men det är vanligt att man skäms för det som har hänt. Många känner sig också rädda, otrygga eller arga. Det är vanligt att man får svårt att äta, sova och koncentrera sig.
Kanske har du tusen frågor
Varför blev just jag utsatt? Måste jag vittna? Varför reagerar jag så här? Vad händer om jag gör en polisanmälan? Hur går en rättegång till? Tänk om vi träffas igen? Finns det skvaller på nätet? Hur kan jag få stopp på det?
Det här kan vi hjälpa dig med
Stödsamtal: Du får prata om det som har hänt och hur det har påverkat dig. Vi försöker hjälpa dig att minska konsekvenserna av brottet så att ditt liv så snart som möjligt blir som vanligt igen.
Praktisk hjälp: Du kan få hjälp att ansöka om ekonomisk ersättning från försäkringsbolag och Brottsoffermyndigheten. Om din skolgång eller möjlighet att arbeta påverkas av det som har hänt kan du få hjälp med extra stöd och anpassning.
Rättegångsstöd: Du kan få information om hur en rättsprocess går till redan innan du gör en anmälan. Om det blir aktuellt med rättegång kan vi förbereda dig inför den i samarbete med ditt målsägandebiträde. Vi kan delta som stöd under rättegången och även ha kontakt efteråt.
Våld inom familjen: Du som har råkat ut för våld inom familjen eller blivit utsatt för hedersrelaterat brott kan vända dig till socialtjänsten i din kommun för hjälp och stöd.
Information och kontaktuppgifter finns här:
Medling vid brott
Du som är mellan 12 och 21 och är misstänkt för brott har rätt att bli erbjuden medling. Syftet med medling är att minska de negativa konsekvenserna av brott både för den som begått brott och för den som blivit utsatt. Medling ger möjlighet för båda parter att ställa frågor och ge svar kring händelsen. Det är alltid frivilligt för båda parter och ersätter inte åtal eller eventuell rättegång.
Stöd för dig som är vuxen eller förälder
Vi kan hjälpa dig som är förälder att hantera dina egna känslor kopplade till det som har hänt ditt barn. Du kan få råd av oss om hur du som förälder kan hantera ditt barns olika reaktioner.
Kontakt
Besöksadress: Polishuset i Täby centrum, Biblioteksgången 11, Täby.
Telefon: Vill du ringa anonymt till oss? Slå in #31# följt av telefonnumret.
08-555 572 38 eller 08-555 572 40
SMS: Du kan även skicka sms till oss.
076-643 72 38 eller 076-643 72 40
Du kan också kontakta Stödcentrum för unga brottsutsatta via sociala medier.