Stödcentrum för unga brottsutsatta

Stödcentrum för unga brottsutsatta finns till för dig mellan 10 och 20 år som varit med om hot, våld eller övergrepp. Hos oss får du stöd, råd och samtalshjälp. Vi finns även för dig som bevittnat brott.

Tre foton på ungdomar.

Filmer om vanliga brott mot unga

"Jag såg att de hade en kniv. De tog mobilen och stack. Jag visste inte vad jag skulle göra." - Rån är ett brott

"Jag var på en fest och han kom fram och tog på mig. Det hände liksom inget allvarligt. Men det kändes inte ok." - Sexuellt ofredande är ett brott

"Jag känner mig inte säker i skolan. De ropar bögjävel. Jag får inte vara ifred." - Olaga hot och ofredande är brott

Notera: Ungdomarna i filmerna och på bilden ovan är skådespelare och har inte blivit utsatta för brott.

Om du har blivit utsatt för brott

Till oss kan du alltid vända dig även om händelsen inte är polisanmäld. Det är alltid du som bestämmer om du vill göra en polisanmälan eller inte. Vi har tystnadsplikt, och du har rätt att vara anonym. Vår hjälp är gratis. Vi hjälper dig som är mellan 10 och 20 år och bor i Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm eller Österåker. Vi är HBTQ-certifierade.

Om du är 21 år eller äldre kan du kontakta Brottsofferjouren Roslagen som erbjuder liknande stöd.

Brottsofferjouren Roslagen

Det är normalt att reagera på olika sätt

Att utsättas för, eller bevittna brott är ofta en svår upplevelse. Alla människor reagerar på olika sätt, men det är vanligt att man skäms för det som har hänt. Många känner sig också rädda, otrygga eller arga. Det är vanligt att man får svårt att äta, sova och koncentrera sig.

Kanske har du tusen frågor

Varför blev just jag utsatt? Måste jag vittna? Varför reagerar jag så här? Vad händer om jag gör en polisanmälan? Hur går en rättegång till? Tänk om vi träffas igen? Finns det skvaller på nätet? Hur kan jag få stopp på det?

Det här kan vi hjälpa dig med

Stödsamtal: Du får prata om det som har hänt och hur det har påverkat dig. Vi försöker hjälpa dig att minska konsekvenserna av brottet så att ditt liv så snart som möjligt blir som vanligt igen.

Praktisk hjälp: Du kan få hjälp att ansöka om ekonomisk ersättning från försäkringsbolag och Brottsoffermyndigheten. Om din skolgång eller möjlighet att arbeta påverkas av det som har hänt kan du få hjälp med extra stöd och anpassning.

Rättegångsstöd: Du kan få information om hur en rättsprocess går till redan innan du gör en anmälan. Om det blir aktuellt med rättegång kan vi förbereda dig inför den i samarbete med ditt målsägandebiträde. Vi kan delta som stöd under rättegången och även ha kontakt efteråt.

Våld inom familjen: Du som har råkat ut för våld inom familjen eller blivit utsatt för hedersrelaterat brott kan vända dig till socialtjänsten i din kommun för hjälp och stöd.

Information och kontaktuppgifter finns här:

Stöd till barn och ungdom

Medling vid brott

Du som är mellan 12 och 21 och är misstänkt för brott har rätt att bli erbjuden medling. Syftet med medling är att minska de negativa konsekvenserna av brott både för den som begått brott och för den som blivit utsatt. Medling ger möjlighet för båda parter att ställa frågor och ge svar kring händelsen. Det är alltid frivilligt för båda parter och ersätter inte åtal eller eventuell rättegång.

Stöd för dig som är vuxen eller förälder

Vi kan hjälpa dig som är förälder att hantera dina egna känslor kopplade till det som har hänt ditt barn. Du kan få råd av oss om hur du som förälder kan hantera ditt barns olika reaktioner.

Se film om hur du som förälder eller skolpersonal kan hjälpa ett barn eller ungdom som har blivit utsatt för brott

Kontakt

Besöksadress: Polishuset i Täby centrum, Biblioteksgången 11, Täby.

Telefon: Vill du ringa anonymt till oss? Slå in #31# följt av telefonnumret.
08-555 572 38 eller 08-555 572 40

SMS: Du kan även skicka sms till oss.
076-643 72 38 eller 076-643 72 40

Skicka e-post

Du kan också kontakta Stödcentrum för unga brottsutsatta via sociala medier.

Facebook

Instagram

Uppdaterad: 2022-02-10

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.