Över 700 svarade på enkät om Tranholmsbron
Kommunens politiker har nu fått ta del av resultatet av medborgardialogen om inställningen till en permanent gång- och cykelbro till ön Tranholmen. ”Vi tackar för att så många tagit sig tid att lämnat synpunkter”, säger Johanna Hornberger (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

Danderyds kommuns medborgardialog om förbindelsen till ön Tranholmen genomfördes i två etapper. Allmänheten fick möjlighet att svara på frågor och lämna synpunkter via en digital enkätundersökning. Därefter genomfördes en workshop med fokusgrupper som slumpvis valts ut bland dem som svarat att de bor på Tranholmen. Resultaten från dialogens två etapper presenterades nyligen för politikerna i kommunstyrelsen.
Många vill värna ö-livet
Totalt deltog över 700 i enkätundersökningen. Drygt fyra av tio av de svarande angav att de bor på Tranholmen medan resten angav att de bodde i andra kommundelar eller utanför kommunen. 45 procent av de svarande var positivt inställda till en permanent gång- och cykelbro. 44 procent uppgav att de var negativt inställda. Nio procent uppgav att de var neutrala i frågan.
För många Tranholmsbor känns det viktigt att värna ö-livet och den identitet som de upplever är kopplat till att ön inte har förbindelse till fastlandet året om. Detta framkom i enkäten men framfördes också av flera deltagare i fokusgrupperna.
Bland de som var negativt inställda till en permanent bro framfördes farhågor om att fler besökare leder till ökad skadegörelse och fler inbrott. De som var positivt inställda lyfte i stället ofta fram att en bro året runt underlättar för barn och äldre samt räddningstjänst.
Yngre var i något högre utsträckning än äldre positiva till en permanent gång- och cykelbro. Äldre öbor föredrog pendelbåt.
Många inkomna fritextsvar
Många som besvarade enkäten har tagit sig tid att lämna skriftliga kommentarer. Kommunen fick in 345 fritextsvar.
”Jag har noterat att det i enkäten har framförts förslag om att dagens pontonbro ska ligga längre så som den gjorde under pandemin. Detta kan underlätta skolvardagen för skolbarn och ungdomar”, säger Johanna Hornberger.
Vad händer nu?
”Enkätsvaren kommer nu att analyseras tillsammans med andra övergripande effekter för kommunen av en permanent gång- och cykelbro. Målet är att det ska bli så bra och tryggt som möjligt för alla som bor och vistas på ön och behöver ta sig till och från den.”
Läs mer: