Föräldravandring

Kontaktinformation

Socialkontoret

Box 28, 182 11 Danderyd

Du kan även ringa till vår växel på telefonnummer: 08-568 910 00.

Socialkontorets reception

Golfvägen 4B, plan 5.

Öppettid: måndag-fredag 8-15.30

Föräldravandringen i Danderyd anordnas på fredags- och lördagskvällar under vår och höst, i ett samarbete mellan respektive högstadieskolas föräldraförening samt fältarbetarna i kommunen. Som förälder är du alltid välkommen att vara med!

Varför föräldravandra?

Genom att fler vuxna finns ute bland ungdomarna, skapas en tryggare tillvaro och skadegörelse och våld minskar. Även alkoholanvändningen bland ungdomarna minskar med vuxnas närvaro.

Att vara föräldravandrare handlar om att vara en trygg vuxen och visa att du bryr dig. Du kan vara ett stöd och erbjuda hjälp när så behövs, till exempel för att lyssna, finnas till hands, låna ut telefonen eller hjälpa till om någon druckit för mycket eller varit i slagsmål.

Så här går det till

 

Föräldravandringarna äger rum under våren och hösten på fredags- och lördagskvällar, samt vid till exempel valborg och skolavslutning. Samling 20.00 och avslut kring midnatt.

Föräldraföreningarna schemalägger alla föräldrar, därefter är det fältarbetarna som är med och startar föräldravandringarna. Som medverkande förälder kommer du då att få information om läget i kommunen, vad som är aktuellt för kvällen samt tips på platser som ungdomarna ofta besöker.

Ni delas in i grupper om minst två. Ni får föräldravandringsjackor att ta på er och första hjälpen-väskor och ficklampor att ta med.

När och var?

Den första föräldravandringen 2018 äger rum fredag 20 april. Extra föräldravandringar sätts in i samband med Valborg. Sedan följer de varje vecka (förutom vecka 19!) fram till skolavslutningen den 15 juni. Därefter återupptas vandringarna fredagen den 17 augusti.

Kvällarna inleds med en informationsträff vid Fribergagården klockan 20. Därifrån fördelas sedan alla medverkande till aktuella platser i kommunen.

Adress: Fribergagården, Fribergaskolan, högra paviljongen, Mörbyhöjden 24.
Telefonnummer: 08-755 66 87

Praktiskt under föräldravandringen

  • Huvudregeln är att ni ska agera utifrån er egen säkerhet i första hand. Rådgör gärna med fältarbetare och/eller polis.
  • Hälsa på och prata med ungdomarna ni möter. Är allt ok, åk vidare och återkom senare.
  • Hjälp till när så behövs, t.ex. lyssna, plåstra om, låna ut telefon, kontakta föräldrar, fältarbetare, polis eller ambulans.
  • Stöter ni på onyktra ungdomar, kontakta fältarbetare alternativt ring 112.
  • Vid slagsmål ring 112 och kontakta därefter fältarbetare.
  • Tänk på att endast polis får beslagta alkohol eller droger, gå in på privata fester och visitera personer!

För närmare information om rollen som föräldravandrare, kontakta Fältteamet på e-post

Hitta Fribergagårdens fritidsgård

Adressen Mörbyhöjden 24 omfattar hela Fribergaskolans skolområde. Fritidsgården ligger under gymnastiksalen vid Fribergaskolan, mitt emot matsalen. Entrén till Fribergagårdens fritidsgård ligger under sporthallen på byggnadens södra kortsida.

Visar Fribergagården Till stor karta