Återvinning i juletid

Julen är på ingång och det är julstök i nästan varje hem. Det är en mysig tid, med julklappsinslagning, pepparkaksbak och kanske till och med julpyssel. Men julen är också en tid där vi konsumerar mycket och där det skapas mycket avfall. Här hjälper vi dig att vara miljösmart även under julen!

Fem miljösmarta tips för julen

1. Köp miljömärkta ljus. Levande ljus är mysigt men vissa ljus innehåller ämnen som kan vara miljö- och hälsofarliga. Välj därför gärna miljömärkta ljus, eller ljus tillverkade av naturmaterial (till exempel stearin, bivax eller rapsvax). Skippa helst ljus tillverkade av paraffin och tillsatta doftämnen. Har du kvar gamla ljusstumpar kan du också stöpa nya ljus av dem – ett fint och stämningsfullt pyssel.

2. Låt granen vara svensk. Den bästa granen är om granen är svensk och allra helst KRAV-märkt. Om du inte kan hitta varken KRAV-märkt eller närproducerad gran – försök hitta en vanlig rödgran (Picea abies). Använd bara en plastgran om du redan har en hemma sedan tidigare år.

3. Pynta miljövänligt. Om du gillar att pyssla kan du skapa ditt eget pynt av exempelvis tyg, halm, papper eller kottar. Torkade apelsinskivor är också fint i julgranen och prydda med nejlikor doftar de ljuvligt. Glitter innehåller mikroplast som gör skada om det hamnar i naturen, så hoppa gärna över det.

4. Slå in klapparna resurssmart. Använd sådant du redan har hemma som inslagsmaterial för julklapparna. Till exempel kan man slå in klapparna med tidningspapper eller tyg. Snygga tygpåsar kan du sy själv eller så kanske du har några hemma redan sen tidigare.   

5. Välj hållbara julklappar. Några exempel på hållbara julklappar:

  • Upplevelser. En upplevelse kan vara bättre än en pryl. Arrangera en egen upplevelse eller köp ett presentkort hos någon av de aktörer som finns.
  • Barnsäkert. Köp hellre trä än plast om du ska köpa julklapp till små barn. Vill du köpa en plastleksak ändå? Kontrollera att den är tillverkad inom EU och inte tillverkats innan 2013 då kemikaliekraven på leksaker blev striktare.
  • Välgörande julgåvor. Vad ger man till den som redan har allt? Kanke en gåva till någon som behöver? Ett tips är att i så fall välja en välgörehetsorganisation som mottagaren bryr sig mycket om. På så sätt ger du bort en julklapp som skänker stor glädje.

Sortera julen rätt

  • Julklappspapper – sorteras som pappersförpackning.
  • Kartong & wellpapp – sorteras som pappersförpackning. Glöm inte att platta till förpackningarna innan du slänger dem. Då får det plats mer i behållarna och risken för överfyllnad minskar.
  • Plastförpackningar, frigolit & cellofan – sorteras som plastförpackningar.
  • Senapstuber & kapsyler – sorteras som metallförpackning.
  • Presentsnören, stearinljus, trasiga julgranskulor och annat julpynt, glitter, mossa, glansigt och plastat julpapper, julkort och kuvert – sorteras som restavfall, alltså i den vanliga soppåsen. Tänk på att julkort med musik ska sorteras som elavfall.
  • Trasig julbelysning och andra elektronikprylar – sorteras som elavfall.
  • Överflödigt julpynt och oönskade julklappar – kan skänkas vidare t ex som återbruk till en vanlig återvinningscentral. De närmaste är Stockby Returpark på Lidingö eller Hagby återvinningscentral i Täby.

Alla förpackningar ska lämnas vidare till återvinningsstation eller till vanlig återvinningscentral. Bor du i ett flerfamiljhus som har denna typ av insamling så kan du lämna dem i behållare avsedda för förpackningar.

God Jul!

Återvinningsstationer för förpackningar och returpapper
Här kan du lämna elavfall
Återvinningscentraler

Uppdaterad: 2023-11-27

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.