Flerfamiljshus

Det är bostadsrättsföreningen/hyresbolaget som står på abonnemang för avfallshämtningen. Utöver hämtning av mat- och restavfall finns flera tilläggstjänster (till exempel hämtning av grovavfall och trädgårdsavfall) att beställa som abonnemang eller som enskilda hämtningar, så kallade budningar.

Kvinna håller i sopkärl

Matavfallssortering – bra för miljön och för plånboken

De flesta flerfamiljshus i Danderyd har idag ett abonnemang för sortering av matavfall. Det är bra för miljön men också ekonomiskt fördelaktigt eftersom avfallshämtningen då blir billigare. Dessutom så efterfrågas sortering ofta av hushållen.

Samtliga lägenheter i ett hus behöver inte sortera för att kunna ha ett matavfallsabonnemang men ju mer som hamnar i matavfallskärlen desto lägre kostnader för avfallshämtningen. Detta eftersom en del av avgiften baseras på hur mycket restavfallskärlen väger. Det som hamnar i matavfallskärlen däremot kostar ingenting i viktavgift.

Matavfallssortering

Detta kan vi hämta

Flerfamiljshus har möjlighet att beställa flera olika tilläggstjänster. De flesta tjänster är upplagda både som abonnemang, med olika behållarstorlekar och olika hämtningsintervall, eller med möjlighet att beställa enskilda hämtningar. Följande tilläggstjänster kan beställas hämtning av:

Mer information hittar du även i vår avfallsguide för flerfamiljshus
Avfallsguider

Detta hämtar vi inte

Hämtning av farligt avfall kan dock beställas av enskilda hushåll.

Viktigt att veta är att det inte är tillåtet att som fastighetsägare till ett flerfamiljshus samla hushållens farliga avfall, till exempel i ett soprum, för gemensam transport beställd av styrelse eller hyresvärd. För farligt avfall som uppstått i en verksamhet gäller särskilda regler för borttransport.

Farligt avfall för företagare

Vem beställer?

De flesta avfallstjänster beställs av styrelsen för bostadsrättsföreningen alternativt hyresvärden. Undantaget är tjänsten Returkassen – kostnadsfri hämtning av farligt avfall och småelektronik – som beställs av respektive hushåll. Enskilda hushåll kan även beställa kostnadsfri hämtning av grovavfall max 2 kubikmeter per tillfälle.  

Returkassen
Grovavfall

Om planering och avfallslösningar

En snygg och fräsch avfallslösning med attraktiva soprum och välskötta och effektivt utnyttjade avfallsbehållare bidrar till ordning och reda och underlättar sortering för de boende. Ta del av brochyrerna för lite hjälp på vägen. Du vet väl också att det går att beställa kärltvätt genom kommunen.

Tips och trix för god sopsortering
Handbok för avfallsutrymmen

En klar majoritet av flerfamiljshusen i Danderyd har hämtning av mat- och restavfall i kärl. Men det finns även andra möjliga avfallslösningar som bottentömmande behållare till exempel. 

Om bottentömmande behållare

Kommunens kundtjänst för avfall hos Urbaser

avfall@danderyd.se

Telefon: 08-408 080 70

Uppdaterad: 2023-11-07

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.