Pollineringsvecka 19-27 maj

Nu slår naturen omkring oss ut i blom! Under hela veckan 19-27 maj hyllar biodlare, trädgårdsfantaster och parker våra bin, humlor, fjärilar, flugor och skalbaggar! Idén är att veckan ska sprida kännedom och kunskap om vad pollinatörerna behöver för att överleva.

Att skapa en naturlik trädgård

Du kan själv skapa utrymme för insekter och andra djur att trivas i din egen trädgård. En mångfald av olika naturtyper och strukturer i trädgården skapar förutsättning för en mångfald av arter.

Det är bra att försöka välja växter utifrån blomningstid, så att det alltid finns något som blommar i trädgården från tidig vår till sen höst. Satsa på nektar- och pollenrika växter.

Låt gärna ett hörn av trädgården få vara lite "ostädad" med någon ris- eller lövhög, detta blir bra boplatser för insekter och igelkottar. Sätt upp insektshotell och fågelholkar (köp färdiga, eller bygg själv).

Det är även bra att få in vatten på något sätt, oavsett om det är en damm eller bara ett fågelbad. Tänk på att även insekter behöver vatten när det är torrt ute. Eller varför inte låta en del av gräsmattan bli en blommande slåtteräng?

Lär dig mer om biologisk mångfald i trädgården

Sveriges lantbruksuniversitet - En naturlig trädgård

Natursidan

Mer information

Pollinera Sverige

Kontaktinformation

Miljö- och stadsbyggnadskontoret

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.