Nya biltunneln vid Enebybergs station är öppen

För att skapa en säkrare trafikmiljö för alla som passerar har Region Stockholm/SL byggt en planskild korsning vid Enebybergs station. Tunneln är nu öppen för både biltrafik och gång- och cykeltrafik och samtliga vägar i området har också öppnat, meddelar SL.

Detta görs

Region Stockholm/SL håller på att slutföra byggnationen av en säkrare korsning intill Enebybergs station. Nu är tågtrafiken separerad från övriga trafikanter med järnvägsbro som gång- och cykeltrafik samt biltrafik kör under.

Tunneln vid stationen är öppen

  • Biltunneln under Roslagsbanan öppnade den 19 januari 2024. Samtliga vägar i området är nu öppna för biltrafik.
  • Tunneln för gång- och cykeltrafik öppnade den 8 december förra året. Fortfarande återstår en del arbete i området. Trapporna på den västra sidan har nyligen också öppnat.
  • Den nya gångtunneln vid Gethagsvägen blev klar förra våren och är öppen för gångtrafikanter. Tunneln gör det enklare och säkrare att ta sig från ena sidan spåret till det andra. 

Planteringar och grönytor färdigställs i vår

SL arbetar för att hela området ska vara klart så snart som möjligt och tackar för tålamodet under byggtiden. Under våren när vädret tillåter igen, återstår att göra en del markarbeten och färdigställa grönytor och planteringar runt stationen.


Illustration från Östra Banvägen norr om Portvägen (Region Stockholm/SL)

Så påverkas du

  • Det finns fortfarande arbeten som pågår inom stationsområdet. Biltrafik hänvisas att följa skyltning på plats och ta del av projektets information enligt nedan.

Aktuella driftinformation - planskild korsning vid Enebybergs station

Aktuellt om projektet

Det är Region Stockholm/SL som driver projektet. På projektets webbplats hittar du aktuell information samt vanliga frågor och svar. Där kan du också anmäla dig till en SMS-tjänst och få störningsinformation från projektet till din telefon.

regionstockholm.se/portvagen

Därför har projektet tagit längre tid än planerat

SL har tidigare meddelat följande angående att arbetet med den nya planskilda korsningen blivit försenat:

  • De huvudsakliga anledningarna har varit att arbetena med ledningar i marken varit mer omfattande än planerat och att markförhållandena visat sig vara sämre än vad de förberedande markundersökningarna visat.
  • En annan faktor har varit att materialleveranser inte kunnat utföras i tid på grund av leveransproblemen i Europa under kriget i Ukraina.

Enligt den ursprungliga planen skulle korsningen öppnat i maj 2023.

Om Roslagsbanan

Under 2017–2024 rustar Region Stockholm/SL upp och bygger ut Roslagsbanan. I samband med det byggs ett antal farliga järnvägsövergångar om. En av dessa är övergången i anslutning till Enebybergs station.

Korsningen har varit olycksdrabbad och byggdes om för att skapa en mycket säkrare trafikmiljö för alla som passerar spårområdet. Det är Region Stockholm/SL som driver projekten. Danderyds kommun medfinansierar den planskilda korsningen vid Portvägen.

Danderyds kommun har i samband med projektet finansierat den nya gångtunneln under Roslagsbanan vid Gethagsvägen.

Uppdaterad: 2024-02-21

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.