E18: Nya bussfiler och digital trafikstyrning

Med start i april 2020 bygger Trafikverket nya bussfiler på E18. Den första etappen Stocksund till Lahäll beräknas vara klar under hösten samma år. Bygget är en del i en större satsning på framtidens trafiklösningar i norrort som pågår 2020-2022.

karta_norrortmaj.jpgBussfiler mellan Stocksund och Arninge

Trafikverket bygger bredare bussfiler mellan Danderyds sjukhus och Arninge, i båda riktningarna. Syftet är att kollektivtrafiken ska flyta på bättre i norrort.

Det finns redan idag bussfiler men inte längs hela sträckan. Bussfilerna är dessutom smala och bussarna får därför köras i högst 50 kilometer i timmen.

Bättre bussfiler hela vägen gynnar både kollektivtrafiken och den vanliga trafiken.

Skyltar för digital trafikstyrning

Samtidigt som bussfilerna byggs installeras ett intelligent transportsystem, ITS, på sträckan mellan Stocksund och Arninge. Det är ett digitalt skyltsystem som varnar för t ex köbildning och finns redan på flera av Stockholms infartsleder.

Tidplan

  • Etapp 1. Stocksund - Lahäll, april-oktober 2020
  • Etapp 2. Lahäll - Arninge, april-oktober 2021

Så påverkar det dig

  • Under byggtiden behöver befintliga bussfiler tillfälligt tas bort. Bussarna kör i samma körfält som den övriga trafiken.

  • Vägarbetet kommer orsaka störningar för all trafik på sträckan, särskilt under rusningstid.

  • Trafikverket arbetar för att minska störningarna genom att informera resenärer, begränsa byggtiden och samordna med andra aktörer längs sträckan, exempelvis bussoperatörer.

 

Flera arbeten påverkar trafiken i norrort

Under 2020-2022 görs en satsning på framtidens trafiklösningar i norrort. Då genomför SL, Trafikverket och Täby kommun parallellt arbeten som kan påverka resor i norrort. Samlad information hittar du på Trafikverkets hemsida.

trafikverket.se/norrort

 

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.