Information om låsta brandposter

För att leva upp till Livsmedelsverkets krav enligt Livsmedelsverkets föreskrift (LIVSFS 2008:13) om åtgärder som syftar till att skydda kommunens anläggningar för dricksvattenförsörjning har Danderyds kommun låst samtliga kommunala brandposter. Det är endast Danderyds kommuns driftentreprenör Solör Bioenergi samt Räddningstjänsten som har rätt att öppna brandposterna. Överträdelse beivras.

Möjlighet finns att hyra ett brandposthuvud med mätare att använda vid någon av de brandposter i kommunen som finns tillgängliga. För att använda vatten ur en brandpost ska förfrågan skickas till Danderyds kommuns VA-avdelning senast sju arbetsdagar innan önskad upplåsning. Kom ihåg att notera vilken brandpost ni vill hämta vatten ur.

Brandposthuvuden kan endast hyras ut till företag med behov av vatten. Privatpersoner hänvisas istället till de företag som kan stå till tjänst med tankbilar för att t ex fylla pooler.

Här finns blankett för ansökan om att hyra brandposthuvud

Kostnader för uttaget av vatten kommer att debiteras i enlighet med gällande taxa.

Efter mottagen förfrågan kontaktar vår driftentreprenör Solör Bioenergi beställaren och kommer överens om datum och plats för upplåsning och överlämnande av brandposthuvud med atlaskoppling och brandpostnyckel.

Uppdaterad: 2021-10-25

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.