Tranholmen: Ersättningsbrygga vid båtklubben på plats

Stocksund

Gäller från: 13 augusti 2020 06:00

Beräknas klart: 23 augusti 2020 10:00

Med anledning av covid-19 läggs flottbron mellan Tranholmen och Stocksund ut tidigare hösten 2020. Bron läggs på plats den 18 augusti för att fungera som skolväg inför skolstart.

UPPDATERING 2020-08-21 11:38

Nu är ersättninsgbryggan vid båtklubben på plats och redo att tas i bruk. Bryggan kommer att kompletteras med några extra förtöjningsöglor i början av nästa vecka.

UPPDATERING 2020-08-20 17:00

Under morgondagen kommer ersättningsbryggan vid båtklubben att kunna tas i bruk. Exakt tid har vi inte fått från entreprenör. Vi uppdaterar denna sida när allt är klart.

UPPDATERING 2020-08-18 16:28

Kl 17.30 är kvarvarande arbeten klara vid pontonbron.

Ny information om ersättningsbryggan vid båtklubben. Denna kommer att komma på plats först på torsdag på grund av ett annat akut arbete som behöver hanteras av entreprenören under onsdagen.

UPPDATERING 2020-08-18 15:58

Pontonbron är på plats i sundet mellan Tranholmen och Svanholmsparken. Nu återstår arbete med belysning och montering av räcken. Detta beräknas vara klart vid 17.00 idag. Då är bron redo att användas.

Imorgon påbörjar kommunens entreprenör PEAB montering av ersättningsbryggan vid TBK Brunnsbo. Om allt går enligt plan ska båtbryggan vara på plats imorgon onsdag eftermiddag.

UPPDATERING 2020-08-18 09:58

Kommunen har nu fått beslut från byggnadsnämnden om att tidsbegränsat bygglov för pontonbron till Tranholmen beviljas.

Kommunens entreprenör påbörjar därför arbetet med att flytta pontonerna under dagen.

Vi uppdaterar denna driftinformation under dagen.

------------------------------------------------------------------

Den 18 augusti avses vinterbron vara på plats då kommunen avvaktar ett beslut från byggnadsnämnden om att tidsbegränsat bygglov för pontonbron till Tranholmen beviljas.

Underlag för kommunikation om detta har gått ut i brevlådor hos boende på ön från byggnadsnämnden genom miljö- och stadsbyggnadskontoret.

Bron läggs normalt ut den 1 november varje år. Bron gör det möjligt för skolelever att ta sig i land när skolbåten/skolskjutsen slutar gå för säsongen den 31 oktober.

Men med anledning av covid-19 kommer bron helt ersätta skolbåten under höstterminen 2020.

Bakgrunden till förändringen är smittspridningen av covid-19 och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att vi alla ska hålla ett avstånd till varandra. Skolbåten kan samla många personer på en relativt liten yta, fyra gånger per dag, till och från skolan. Detta skulle därmed strida mot dessa rekommendationer.

Bron gör det också möjligt för skolelever att ta sig hem på andra tidpunkter under skoldagen om det skulle behövas under rådande situation.

Detta innebär förändringen

 • Flottbron läggs ut den 18 augusti 2020. (Ej den 17 aug som tidigare kommunicerats)
 • Ingen skolbåt erbjuds elever på Tranholmen höstterminen 2020.
 • Tekniska kontoret ser till att bron märks upp ytterligare och har dialog med Sjöfartsverket om meddelande via UFS (Underättelse För Sjöfart).
 • Tekniska kontoret har en dialog med båtklubben TBK Brunnsbo. Eftersom pontonerna till bron tas bort kommer vi lägga ut ersättningspontoner om 50 meter.
 • Sophämtningen rullar på som vanligt dvs hämtning på ön till vecka 44.

Detta görs:

 • Bron kommer på plats.
 • Vi monterar räcke och belysning på bron.
 • En ersättningsbrygga läggs på plats vid båtklubben för att fungera som båtplats när bropontonerna flyttas.

Så påverkar det dig:

 • Pontonerna där båtklubbens båtar ligger behöver flyttas den 18 augusti.
 • Du som båtägare ska flytta din båt senast den 17 augusti. Pontonerna ska vara tomma 06.00 den 18 augusti så att kommunens entreprenör Peab kan iordningställa bron och lägga en ersättningsbrygga vid båtklubben.
 • Ersättningsbryggan är ca 50 meter. Om allt går enligt plan kommer ersättningsbryggan vara på plats och klar att nyttjas på onsdag eftermiddag den 19 augusti.
 • Visst arbete pågår vid brofästena. Bron kan användas först på eftermiddag/kväll den 18 augusti.

Frågor

Kontaktcenter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.