Skolval till årskurs 4

Skolvalet 2021 till årskurs 4 ska göras för de elever som som idag går i en skola i Danderyd som endast har undervisning för elever upp till årskurs 3 och som till hösten 2021 ska börja årskurs 4 i en fristående eller kommunal skola.

De skolor i Danderyd som har undervisning upp till årskurs 3 är de kommunala skolorna Baldersskolan och Långängsskolan samt den fristående Ösbyskolan.

Skolvalet görs via vår e-tjänst, oavsett om du vill söka till en fristående eller kommunal skola i Danderyd. Om ditt barn är bosatt i Danderyd, men ska börja årskurs 4 i en skola i en annan kommun måste du meddela kommunen detta. Eftersom vi som kommun har ansvar för att alla barn som är folkbokförda här har en skolplats, är det viktigt att allas val registreras hos oss.

Höstterminen 2021 börjar den 17 augusti.

Skolvalet är nu stängt

Skolvalet höll öppet mellan den 19 januari och den 14 februari och gjordes via vår e-tjänst. Du kan när som helst logga in i e-tjänsten med ditt bank-id, själva valet är dock endast möjligt att göra under den period då skolvalet höll öppet.

När du är inne i e-tjänsten kan du kontrollera att vi har rätt kontaktuppgifter till dig - till exempel rätt mejladress. Glöm inte att klicka på ”Skicka” om du har gjort några ändringar.


Antagningsordning

För de kommunala skolorna gäller att de i första hand ska erbjuda plats till elever som är bosatta i Danderyd. Elever bosatta i andra kommuner antas i mån av plats.

När det är fler sökande än det finns platser på en kommunal skola i Danderyd, är det den relativa närhetsprincipen som gäller för att avgöra vem som får en plats och inte.

Så här fungerar antagningsordningen

De fristående skolorna kan ha andra urvalsregler än de kommunala skolorna. Mer information finns på respektive fristående skolas hemsida.

Grundskolor i Danderyd

Val till skola utanför Danderyd

Vi som kommun har ansvar för att alla barn som är folkbokförda i Danderyd har en skolplats. Det innebär att även om ditt barn ska gå i en skola i en annan kommun, så behöver valet registreras hos oss.

Om du vill välja en kommunal eller fristående skola som ligger utanför Danderyd behöver du själv kontakta den skolan, för att söka plats där.

Därefter går du in i vår e-tjänst för skolvalet och väljer ”Skola utanför Danderyd”. När du sedan fått besked från den önskade skolan om att du fått plats där, meddelar du oss skolans namn och kontaktuppgifter via e-tjänsten nedan.

Information om skolplacering

Det är rektorn vid varje skola som beslutar om skolplacering utifrån skolvalsreglerna. Alla placeringar till skolorna i Danderyd är klara i mars. Då skickas placeringsbeskeden ut till vårdnadshavarnas e-postadresser.

Om du inte är nöjd med den placering som ditt barn har fått, finns det möjlighet att överklaga beslutet.

Överklaga skolplacering

Har du frågor?

  1. Läs mer på sidan som handlar om Skolvalet 2021.
  2. Läs igenom dokumentet med våra riktlinjer.
  3. Kontakta kommunen via kontaktformuläret, ange att du vill ha hjälp med skolvalet.

Skolvalet 2021

Riktlinjer - Att välja grundskola i Danderyd

Bildningsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 66, 182 05 Djursholm

Uppdaterad: 2021-02-15

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss att förbättra danderyd.se

Tack för ditt svar.