Till innehållet
Översätt

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation

Kulturstipendiater 2020

Här är 2020 års kulturstipendiater som utsetts av kultur- och fritidsnämnden och som tillsammans får dela på 50 000 kronor. Grattis!

Alexander Mockrish - Dans – Klassisk balett, 10 000 kr  

”En klassisk Streetstar” och en tangokavaljer. Trots sin unga ålder har Alexander redan en otrolig skicklighet och behärskning av teknik inom den klassiska balettkonsten. Alexander visar trygghet på scenen. Han känner sitt instrument väl genom genreöverskridande skicklighet när han framför sin egenkomponerade koreografi. På ett harmoniskt sätt, med välutvecklad musikalitet, ramar Alexander in scenenens dimensioner. Vi ser med spänning fram emot Alexanders utveckling och framtid inom den professionella internationella danskonsten.

Adam Amanbaev - Piano/Flygel - 6000 kr

Som relativt ”nykläckt” pianist imponerar Adam med en anmärkningsvärd teknisk potential och äkta konstnärlig personlighet som berör på djupet. Framträdandet från början till slut utstrålar övertygelse och seriositet. Med bestämd riktning får Adam fram flygelns olika spektra med bravur, och hans kärlek till den klassiska musiken är uppenbar. Vi gläder oss oerhört över att kunna ge Adam en liten skjuts på vägen just i början av hans mycket lovande liv som musiker.

Nicole Vargas - Teater - 6000 kr

Då Nicole behärskar den dramaturgiska bågen kan hon på ett inspirerande och djupt drabbande sätt fånga sin publik. Hon växlar intuitivt och enkelt mellan textens olika tempon, innehåll och känslor på ett färgrikt och skickligt sätt. Nicoles förmåga att ge sig hän både materialet och närvaron i rummet visar en häpnadsväckande mognad, och ger skäl till mycket goda framtidsutsikter som skådespelare.

Michelle Berglund - Måleri – 5000 kr

Michelle har uppvisat en teknisk kunskap med stor noggrannhet och känsla för att skapa djup. Genom att jobba med skuggor och att mixa färg har hon fått fram ett fantastiskt porträtt. Hon har också visat på mod och kreativitet när hon presenterat sitt verk som inte var helt färdigställt. Vi hoppas att Michelle fortsätter utveckla sin kreativitet och lekfullhet.

Elvira Mourou - Måleri – 5000 kr

Elvira har visat upp en fin teknisk kunskap, stor bredd i många olika tekniker, ett driv i sitt konstnärskap och känsla i sitt formspråk. Vi kan se att Elvira har en stor förståelse för betydelsen av kontrast och färg i bilden och att hon jobbar med dessa element på ett spännande sätt. Vi hoppas att Elvira fortsätter utvecklar sitt konstnärskap.

Sofia Trende - Måleri – 5000 kr

Sofia har visat upp en teknisk kompetens och bredd. Genom att visa upp tre mycket välgjorda verk i tre helt olika tekniker visar hon att hon har ett driv att pröva olika tekniker och att hon har öga för detaljer. Detta tror vi kan ta henne långt. Vi hoppas att Sofia utvecklar sitt egna bildspråk och att hon får med sina egna känslor. Hon har den tekniska bakgrunden för att kunna utvecklas till en spännande konstnärinna.

Ebba Eriksson - Digitalt måleri – 2000 kr

Ebba har visat upp en intressant utveckling i sitt konstnärskap. Hon visar målmedvetenhet och en förståelse för att det tar tid att träna sin tekniska förmåga och utveckla sitt egna bildspråk. Vi tycker att det är spännande att Ebba använder den digitala tekniken på ett så konstnärligt sätt. Hennes grundläggande förmåga i teckning och komposition vill vi gratulera. Vi ser fram emot Ebbas nästa steg som konstnär eller kanske illustratör. 

Siri Hansen - Smyckeskonst – 2000 kr

Siri visar upp ett fint hantverk med teknisk höjd och inslag av kreativt skapande. Vi tror att genom ett målmedvetet arbete att hitta sitt egna uttryck kan Siri ta sin smyckestillverkning långt. Vi hoppas att detta stipendium kan bidra lite till denna utveckling. 

Delar på 9000 kr

Med den här gruppen vill expertjuryn tillkännage den fantastiska bredd av genrer, utvecklingsstadier och kreativa kvalitéer var och en av er besitter.  Vi vill uppmuntra till fortsatta studier, samarbeten, erfarenheter och experimenterande i konstens tecken, och vi hoppas se och höra mycket mer från er i framtiden!

Adam Berg, Musik/gitarr och sång, 1 000 kr

Artur Lindström, Musik/piano, 1 000 kr

Adam Löwenberg, Musik/egna låtar, 1 000 kr

Emil Westerlund, Musik/piano och sång, 1 000 kr

Killian Halvorsen, Musik/elgitarr och sång, 1 000 kr

Lucas Pellbäck, Musik/sång, 1 000 kr

Ludwig Holzapfel, Musik/trombon, 1 000 kr

Natalie Reigo, Musik/sång, 1 000 kr

Rebecka Husberg, Musik/trummor, 1 000 kr