Hygenisk verksamhet
Ska du driva eller arrangera verksamhet där allmänheten yrkesmässigt erbjuds fotvård, piercing eller tatuering eller annan behandling där huden penetreras och risk finns för blodsmitta? Då ska du skriftligen anmäla detta till miljö- och stadsbyggnadskontoret innan verksamheten startar.
Verksamheten får påbörjas tidigast sex veckor efter att anmälan gjorts. Glöm inte att skicka ditt egenkontrollprogram med anmälan.
Anmälan ska också göras om du förändrar verksamheten, till exempel bygger om eller utökar befintliga lokaler.
Egenkontroll
Du som driver verksamhet där allmänheten yrkesmässigt erbjuds fotvård, piercing, tatuering eller annan behandling där huden penetreras och risk finns för blodsmitta ska ha skriftlig egenkontroll enligt miljöbalken. Omfattningen av egenkontrollen beror på typen av verksamhet, dess storlek och vilka risker den medför. Dessa dokument granskar vi när vi inspekterar lokalerna.
Exempel på rutiner som ska finnas i ditt egenkontrollprogram
- skriftliga rutiner för rengöring och städning
- skriftliga rutiner för underhåll av inredning och utrustning
- skriftliga rutiner för bedömning av de risker som kan uppkomma i verksamheten
- skriftliga rutiner för riskbedömning av hur kunder med sår och andra hudåkommor ska bemötas
- förteckning på de kemiska produkter, rengöringsmedel med mera som används och de kosmetiska och hygieniska produkter som säljs.
Övriga hygieniska verksamheter
Hygieniska verksamheter som massage, frisör, nagelbyggare med flera behöver inte anmäla till miljö- och stadsbyggnadskontoret att de startar en ny verksamhet. Vi har dock fortfarande tillsyn och vid inspektion granskar vi lokalen och egenkontroll inklusive rutiner med mera. Läs gärna mer i våra informationsblad. Kontakta oss gärna om du har ytterligare frågor.
Akupunktur piercing och tatuering
Mer information
Taxa för miljö- och hälsoskyddstillsyn
Läkemedelsverket - kosmetiska och hygieniska produkter
Socialstyrelsens handbok: Yrkesmässig hygienisk verksamhet – Piercing, tatuering, fotvård, massage
Yrkesmässig hygienisk behandling – Socialstyrelsens allmänna råd