Aktiva ungdomar i Danderyd under sommarlovet

Ungdomar som varit hemma i Danderyd den här sommaren har bjudits på en mängd olika aktiviteter. Det har varit alltifrån spontana fotbollsmatcher, till grillkvällar, kurser i filmskapande och en skatedag. Ungt fokus och kommunens ungdomskoordinatorer har stått bakom evenemangen.

- En hel del ungdomar har varit bortresta och på sina landställen nu i sommar, men de vi har träffat har varit väldigt positiva till att vi ändå har erbjudit olika aktiviteter. Och att Fribergagården har hållit öppet hela sommaren har varit en trygghet för många, berättar Burrel Gubetini, en av ungdomskoordinatorerna.

På Fribergagården har det anordnats både låtskrivarkurs och öppen scen, för den som velat framträda inför en mindre publik. Ungdomar har också fått vara med och tycka till om hur Fribergagårdens lokaler kan förändras och förbättras.

Tankar och åsikter från unga

I juni sommarjobbade ett 30-tal ungdomar hos Ungt fokus och några av dem fick i uppgift att intervjua andra ungdomar för att ta reda på vad de har för tankar kring hur det är att vara ung i Danderyd idag, vad de saknar och vad de skulle vilja förändra. Enkätsvaren kommer Ungt fokus att ta med sig in i sitt fortsatta arbete. Några av ungdomarna fick också i uppdrag att ta fram filmer som handlar om alkohol och narkotika. Ytterligare några var med och arrangerade sommaraktiviteter för andra unga.

- Det som dessa ungdomar bidrog med är verkligen värdefullt för oss. Både filmerna och enkätsvaren kommer vi att använda oss av i vårt fortsatta arbete och när vi är ute och träffar skolelever, berättar Burrel Gubetini.

Bygger relationer – skapar trygghet

- Som ungdomskoordinatorer är vår viktigaste uppgift att bygga relationer till kommunens ungdomar. Vi vill träffa så många av dem som möjligt, lära känna dem, visa att vi finns där för dem och få dem att känna sig trygga. När vi är ute är det många unga som blir glada och som kommer fram och vill prata med oss.

- Från och med den här veckan kommer vi att vara ute varje fredags- och lördagskväll. Då hoppas vi förstås få se många föräldrar ute också, eftersom även föräldravandringarna drar igång nu, berättar Burrel Gubetini.

Om du är vuxen och känner en oro inför någon fest eller kvällsaktivitet så går det alltid bra att höra av sig till Ungt fokus.

- Vi nås lättast via våra sociala medier. Där lägger vi ut telefonnumret till de ungdomskoordinatorer som är ute för kvällen. Och vi läser löpande alla meddelanden och kommentarer som vi får in!

Mer information

Ungt fokus på Instagram och Facebook: @ungdomskoordinatorer och @fribergagarden

ungtfokus@danderyd.se

danderyd.se/ungtfokus

Mer information om föräldravandringarna