Åhléns nytt insamlingsställe för gamla smink- och hårprodukter

Danderyds kommun har inlett ett nytt samarbete med Åhléns i Mörby Centrum för att du enkelt ska kunna lämna in och återvinna rester av kosmetiska produkter framöver. Under rådande pandemi kan du använda kommunens kostnadsfria tjänst Returkassen och få hämtning hemma istället.

Rester av kosmetiska produkter ska inte slängas i soppåsen eller spolas ner i toaletten. Detta eftersom de kan innehålla ämnen som inte ska hamna i mark, vattendrag eller fraktas i den vanliga sopbilen.

Det handlar om kosmetiska rester från produkter som nagellack, hårfärger, gammalt smink, parfymer och sprayburkar.

Tidigare har KICKS i Mörby Centrum fungerat som inlämningsställe men eftersom butiken stänger den 17 januari blir Åhléns i Mörby Centrum nytt inlämningsställe.

På Åhléns kan kosmetiska produkter av alla märken lämnas in, det spelar ingen roll var produkterna är köpta. Det kosmetiska avfallet hämtas av kommunen och återvinns på ett miljöriktigt sätt med hjälp av SÖRAB.

Välj Returkassen under rådande pandemi

Under rådande pandemi gäller Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer; undvik att i onödan vistas i affärer och köpcentrum. Genom kommunens tjänst Returkassen kan du få ditt miljöfarliga avfall som t ex kemikalier, kosmetiskt avfall och smått elavfall hämtat hemma istället. Tjänsten är kostnadsfri för dig som bor i Danderyd.

Så fungerar det

  • Upphämtning sker på tisdagar efter beställning. Du behöver vara hemma när kassarna hämtas upp.
  • Du packar avfallet så att det får plats i två matkassar där kemikalier och elektronik hålls separerat i varsin kasse.

Är produkterna helt tomma, det vill säga inte innehåller rester av t ex hårspray eller kosmetika, då kan de sorteras som vanliga förpackningar på återvinningsstationen.

Läs mer om Returkassen och beställ hämtning

Läs mer om kosmetiskt avfall