Undvik fastfruset matavfall

Annars kan matavfallspåsar bli kvar i botten av kärlet vid tömning. Läs här om hur du kan undvika fastfrysning och hur du gör om påsarna fastnat.

För att undvika fastfrysning:

  • Se till att din matavfallspåse är så torr som möjligt. Lägg lite papper i botten av påsen, låt matavfallet rinna av ordentligt och låt påsen stå luftigt.
  • Lägg en tidning eller kartong i botten av kärlet, då lossnar påsarna lättare.
  • Se till att matavfall inte faller ur påsen när du slänger den i kärlet och tvätta kärlet vid behov. I ett rent kärl fastnar inte påsarna lika lätt.
  • Låt påsen frysa till lite i några minuter innan du slänger den i kärlet, gärna under en hink för att förhindra att djur kommer åt påsen. En fryst påse fastnar inte lika lätt i kärlet.
  • Byt påse ofta och rulla ihop den ordentligt.

Om ditt avfall ändå har fastnat, försök lossa matavfallspåsarna från kärlets kanter med lämpligt redskap eller ta in kärlet i ett varmare utrymme, till exempel garage, och låt det tina innan nästa tömning.

Behöver kärlet tömmas innan nästa ordinarie tömning så kan du beställa en extra hämtning mot en avgift. För frågor eller beställning av extra hämtning kontakta kommunens kundtjänst för avfall hos PreZero (tidigare Suez Recycling AB) på 08-519 333 00 eller via e-post:

danderyd.se@prezero.com