Cykeldag och cykelambassadörer ska uppmuntra till cykling i höst

Covid-19 har satt käppar i hjulen för mycket detta år - men inte för cyklarna. Från januari till maj ökade antalet cyklar som passerade cykelmätarna vid Stocksundsbron med 22% jämfört med 2019. Nu vill kommunen uppmuntra och inspirera till fortsatt cykling med hjälp av cykeldag och cykelambassadörer.

Cykelambassadörer Danijela Rundqvist och Nils Ekman

Den 16-22 september gick Trafikantveckan av stapeln, ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. I Danderyd var veckan startskottet för flera aktiviteter i Danderyds kommun som ska uppmuntra till cykling under höst och vinter. Först ut var Cykeldagen som gick av stapeln fredagen den 18 september.

"Det är väldigt glädjande att se att det är fler som har valt att cykla under våren, inte minst eftersom det förmodat bidragit till en minskad trängsel i kollektivtrafiken. Vanligtvis anordnar vi en cykeldag i maj men denna fick ställas in med anledning av covid-19.

Nu gör vi ett nytt försök och bjuder in till en mer coronasäker cykeldag. Dels för att säga tack till alla som trampar på och dels för att få fler att bli nyfikna på cykling i vardagen", säger Ruth Meyer, energi- och klimatstrateg i Danderyds kommun.

Detta hände på Cykeldagen

Årets upplaga gick av stapeln i en något mindre version, men det mest populära inslaget var kvar: fri cykelmek till alla på cykel. Här kunde cyklister få hjälp med enklare cykelfix som att pumpa däck och kolla bromsar. Runt 100 cyklar blev fixade denna dag och många tog möjligheten att få råd, tips från experter på plats, bland annat kommunens cyklande lokalpolis.

Mer om Cykeldagen 18 september

Hockeyprofiler blir cykelambassadörer

I september startar också kampanjen Testcyklist, ett projekt i samarbete med Energi- och klimatrådgivningen i Stockholm. Den går ut på att testfamiljer från 10 kommuner i regionen får låna elcyklar och el-lådcyklar för att ändra sitt resmönster och inspirera andra via sociala medier under hashtag #Testcyklist2020.

I Danderyd är det familjen Ekman-Rundqvist som tar över stafettpinnen och lånecyklarna under perioden 5-16 oktober. För den som är sportintresserad kan namnen Ekman och Rundqvist klinga bekant. Danderydsborna Danijela Rundqvist och Nils Ekman har nämligen båda långa meritlistor som hockeyspelare och engagerar sig nu i sport, idrott och hälsa på olika sätt utanför rinken.

"Tidigare tränade vi för att bli bäst – nu tränar vi för att må bra. Därför är budskapet om vardagsmotion viktigt för oss", berättar Danijela Rundqvist.

Följ testfamiljens upplevelse i sociala medier

Danijela Rundqvist
Nils Ekman
#Testcyklist2020
#jagtarcykeln

Dubbdäck ska locka vintercyklister

Många cyklister ställer undan cykeln när vintern kommer. Därför planeras det också för en satsning på vintercykling. Tanken är att ett antal hugade vintercyklister får vinterdäck till sin cykel i utbyte mot att de cyklar hela vintern och delar sina erfarenheter.

"I Danderyd sopsaltas de största cykelstråken. Det innebär därför att det, allt som oftast, är väldigt bra underlag även vintertid. Vi planerar just nu för vintercyklist-kampanjen och kommer att informera på danderyd.se så snart allt är på plats", säger Ruth Meyer.

Testcyklist och även kampanjen för vintercykling genomförs med medel från Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen.

Tävling: Vinn en elcykel!

I samband med kampanjen Testcyklist kan du anta utmaningen att ändra ditt eget resmönster. Så här gör du:

  • Först och främst, bestäm dig för att utmana dig själv att avstå bil och kollektivtrafik under en veckas tid och bara transportera dig till fots eller på cykel!
  • Dokumentera din cykelvecka och gör ett bidrag på Facebook eller Instagram och under #jagtarcykeln. Kom ihåg att du behöver ha ett öppet konto så att vi kan se det du lagt upp.
  • Nu har du chans att vinna en elcykel!
  • Tävlingen pågår fram till den 31/10 och anordnas och finansieras av Energi- och klimatrådgivningens projektgrupp.

Läs mer om kampanjen Testcyklist 2020

Utan bilen-dealen skjuts fram till 2021
Under hösten var det även tänkt att den bilfria kampanjen Utan bilen-dealen skulle ha ägt rum. Även den ett samarbete med Energi- och klimatrådgivningen och kommuner i regionen. Med anledning av covid-19 flyttas denna preliminärt till våren 2021 istället.