Ekebyskolan vann ny matsvinnstävling

I våras utmanade Vasaskolan övriga grundskolor i kommunen i en matsvinnstävling. Tävlingen gick ut på att väga hur mycket mat som slängdes varje dag i skolmatsalen, och se vilken skola som slängde minst. Ekebyskolan vann!

Under två veckor varje höst och vår vägs den mat som slängs i Danderyds kommunala skolor, förskolor samt vård- och omsorgsboenden. Den här våren blev mätningen till en utmaning skolorna emellan.

- Det var ett fantastiskt initiativ från Vasaskolan, som ville utmana övriga skolor för att se vilken skola som hade minst tallrikssvinn. Och inte blev det sämre av att skolans slöjdlärare tog fram ett jättefint vandringspris! säger Liselott Holgersson som arbetar som koststrateg för kommunens skolor, förskolor samt vård- och omsorgsboenden.

Tallrikssvinn kallas den mat som slängs från de ätandes tallrikar. Även den mat som slängs i köken vägs, men just den här utmaningen handlade om det som slängdes från tallrikarna.

9,3 gram per person

Den skola som tilldelades vandringspriset för första gången var Ekebyskolan. Där slängdes det i genomsnitt 9,3 gram mat per ätande person i skolmatsalen, per dag. Det motsvarar ungefär en matsked kokta makaroner.

På Kyrkskolan och Kevingeskolan som knep plats två och tre i utmaningen slängdes det inte mycket mer, så det var en jämn kamp.

Litet svinn kan bli ännu mindre

- Att minska matsvinnet är ett viktigt arbete för oss som arbetar med maten i våra verksamheter och det är förstås ett onödigt slöseri och dåligt för både miljö och ekonomi att slänga mat. Tack och lov har de flesta enheter redan idag ett väldigt litet svinn, men det är klart att jag hoppas att det ska bli ännu mindre, säger Liselott Holgersson.

Matsvinn i skolmatsalen per ätande person

1 Ekebyskolan 9,3 gram
2 Kyrkskolan 11,2 gram
3 Kevingeskolan 13,1 gram
4 Stocksundsskolan 16 gram
5 Vasaskolan 17,9 gram

 

På bilden överst syns Per Kahnlund, Lorina Andersson och Jorge Riviera som arbetar i köket på Ekebyskolan, med vandringspriset.