Ett livsavgörande samarbete där alla är vinnare

Christina Edholm (även kallad Kicki) och Mira Ernolf spelar en viktig roll i våra nyanländas liv i Danderyd. Mira är arbetscoach och tar emot och försöker placera våra nyanlända på kommunens extratjänster, Kicki är verksamhetschef och en av dem som tar emot och ger dem utbildning och träning som förändrar många av de nyanländas liv.

Kicki Edholm och Mira Ernolf
Klingsta äldreboende i Danderyd
Storkalmar äldreboende i Djursholm

Jag tycker vi ska hjälpas åt i samhället säger Kicki som har 10 extratjänster och nystartsjobbare på Klingsta och Storkalmars äldreboende där hon är verksamhetschef. Kicki är ett föredöme och en väldigt positiv förebild, säger Mira. Många gånger bryter vi ett arv av en lång arbetslöshet.

Avlastar våra undersköterskor

De hjälper bland annat till med allt ifrån städning, fyller på förråd, tar emot leveranser, kör våra boenden i sina rullstolar. Tidigare har detta lagts på undersköterskorna, nu kan de fokusera mer på våra boenden, berättar Kicki.

Vi har även en extratjänst i köket, Simin som är duktig på att laga mat från sitt hemland Afghanistan. Det blir nya spännande smakupplevelser för oss med mycket vitlök ler Kicki. De boende gillar det och Simin kan verkligen koka soppa på en spik, hon lagar goda rätter av det som finns i kylarna den dagen. När hon började hos oss i köket kunde hon inte svenska och kunde då inte följa menyn, så hon gjorde en egen variant. Bland annat kokade hon potatis och gjorde en tomatröra. De boende tyckte det var jättegott.

Vi ”tvingar” dem att prata svenska. Men det finns alltid någon som kan deras språk på boendet. De läser svenska en del av dagen och resten jobbar de. De som har en extratjänst har möjlighet att läsa på arbetstid, är det nystartsjobb får man läsa utanför arbetstid.

När vissa slutar sina extratjänster hos oss har vi kunnat vara deras referens till andra jobb, det har fallit väl ut och flera har fått ny chans någon annanstans.

Nigst som har ett nystartsjobb berättar

Jag har varit på Storkalmar 1,5 år och jobbar som vårdbiträde. Jag har hand om omvårdnaden av de boendena, bäddar sängar, duschar dem med mera. Alla är trevliga och jag har lärt mig mycket här, språket allt säger Nigst. Nu pluggar jag distans till undersköterska. Jag kom till Sverige 2014 från Eritrea. Först hade jag en extratjänst och nu nystartsjobb.

Vi har tränat Nigst så nu är hon lika kunnig som en undersköterska och har börjat läsa till det också, går sitt första år, berättar Kicki stolt.

Jag vill göra skillnad för ungdomar med behov

Har man diagnos/LSS och är ungdom kan man också få komma hit, berättar Kicki. Vi har ett samarbete med en dagverksamhet som kommer till oss varannan tisdag med nybakat kaffebröd och sjunger och underhåller våra boenden. Jag vill sätta guldkant på deras vardag säger Kicki, både för de boende och ungdomarna. De boende älskar när de kommer, de rusar in och i vintras sjöng de julsånger för dem.

Mira Ernolf - arbetscoach på kommunen

Jag jobbar med att stötta invånare som är inskrivna på socialkontorets vuxenavdelning att komma ut i jobb. De som har rätt till försörjningsstöd eller är nyanlända kan få stöd att söka arbete och de flesta är nyanlända. Arbetsgivaren får full kompensation för lönekostnader upp till ett visst belopp om de tar emot en Extratjänst. De får inte ersätta någon utan ska vara en extra resurs. Här får de nyanlända möjlighet att träna arbetsspråk, svenska, nya erfarenheter, bygga viktiga nätverk och lära sig och komma in i den svenska kulturen.

Extratjänster är öronmärkta för kommunal verksamhet exempelvis inom vård och omsorg eller skola/förskola. Nystartsjobb kan användas i både kommunala och privata verksamheter utan begränsningar av arbetsområde. Vi har satsat mer på att få ut kvinnor i yrkeslivet då män oftare haft lättare att få jobb med betalning.

Kravet idag är att man ska vara undersköterska eller barnskötare för att få jobb inom vård- och omsorg. De som har en Extratjänst kan i vissa fall plugga på arbetstid, de som har ett nystartsjobb får plugga vid sidan om.

På individnivå är den här möjligheten extra viktig, man kanske bryter ett arv av arbetslöshet. Vi jobbar för jämställdhet och vill får ut kvinnorna i arbetslivet, så mycket ringar på vattnet blir det. Otroligt betydelsefullt för dem att få denna erfarenhet, att få vara viktig, gemenskapen. Så dessa Extratjänster gör enormt mycket för våra nyanlända.

Jag vill verkligen lyfta Kicki som en väldigt positiv förebild – hon tar in många nyanlända och de har gått jättebra och är så viktigt, avslutar Mira.

Vill du som företagare ta emot en nyanländ? Hör av dig till Mira Ernolf 08-568 911 58 eller Nada Milutinovic 08-568 911 69 så berättar de mer.

Läs mer på nystartsjobb