Danderyd får priset Årets Nyföretagarkommun 2023

Danderyds kommun blev i dag utsedd till Sveriges bästa kommun för nyföretagande. Danderyd prisas för sina insatser att få fler att starta företag och det arbete som görs för att främja jämställt företagande och entreprenörskap i alla åldrar.

Harry Goldman, VD, Nyföretagarcentrum Sverige, Annika Holst, Nyföretagarcentrum Danderyd, Anna Wallin, näringslivschef i Danderyds kommun, Birgitta Lindgren (L), kommunalråd i Danderyd, och Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Utmärkelsen Årets Nyföretagarkommun delas ut sedan 2005 av Nyföretagarcentrum Sverige och Visma Spcs. Danderyd var i år en av åtta nominerade kommuner till priset och lyfts av juryn fram som en god förebild.

”Jag är oerhört stolt över att Danderyd får utmärkelsen Årets nyföretagarkommun 2023. Vi är en av Sveriges mest företagstäta kommuner och denna utmärkelse är ytterligare ett bevis på att det i grunden finns ett gott företagsklimat och bra förutsättningar här, säger Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.”

Vinnaren får 100 000 kr

Näringslivschef Anna Wallin fick i dag ta emot utmärkelsen tillsammans med en prischeck på 100 000 kronor, som ska gå till ett initiativ som inspirerar och stärker lokala entreprenörer.

”Danderyd har ett blomstrande och småskaligt näringsliv. En av våra styrkor är den goda samverkan kommunen, våra skolor och Nyföretagarcentrum har med företagarna och företagarföreningar. Från kommunens sida vill vi ge bra förutsättningar för våra företag att växa genom en god dialog, lyhördhet för hur vi kan förbättra vårt bemötande och skapa lokala arenor för tillväxt. Vi har under två års tid satsat på att utbilda kvinnliga företagare i investerande och på så sätt möjliggjort för flera lokala tillväxtföretag att pitcha företagsidéer för potentiella investerare i Danderyds draknäste”, förklarar Anna Wallin.

Viktigt att satsa på unga entreprenörer

Annika Holst på Nyföretagarcentrum i Danderyd vill lyfta fram projekt med fokus på att stötta unga nyföretagare:

”Vi vill stötta ungdomar, som driver sitt första UF-företag och kan vara brygga när de vill fortsätta sin företagsresa. Det är viktigt att visa att det är ett positivt framtidsval, både för enskilda och samhället, att driva företag.”

Juryns motivering:

”Årets Nyföretagarkommun är inspirerande i sin tydliga ambition och sitt arbete för att satsa på nyföretagandet och då skapa ett helt jämställt näringsliv i kommunen. Med imponerande initiativ för att stärka kvinnors företagande, hur riskkapital placeras och kommunens framåtblickande projekt riktade mot unga entreprenörer, illustrerar de hur man skapar ett mer inkluderande, hållbart och kraftfullt företagsklimat för framtiden.

Genom att uppmuntra och stödja människors ambitioner, inte bara som en nödvändighet utan som ett attraktivt karriärval, har de bidragit till en kultur där entreprenörskapet blomstrar. Det är den här typen av helhetstänkande – att kombinera ett gynnsamt företagsklimat med positiva attityder och konkreta åtgärder – som gör att Danderyds kommun är Årets Nyföretagarkommun 2023.”