Jeanette lagar och leker med maten

Jeanette Nygård är kock på Majstigens förskola i Stocksund. Här lagar hon varje dag mat till 50 barn och 10 vuxna. Och hon gör mer än att bara laga maten, hon pyntar den, döper den och sprider en härlig lust till maten, till alla.

Du läser nu en artikel från Danderydsaktuellt, kommunens egen tidning med information & tips för dig som bor och verkar i Danderyds kommun. Vill du läsa hela tidningen? Läs den här: Danderyds aktuellt februari 2020

Jeanette är utbildad restaurangkock och hon brinner för att göra inspirerande, hälsosam och välsmakande mat som även den mest matkritiska lilla person blir nyfiken på och väljer att smaka.

- Nyligen berättade föräldern till ett barn som skulle börja här att det barnet bara åt gröna ärtor. Det kan ju vara lite av en utmaning för mig som kock, men det visade sig att barnet blev nyfiket på min mat och redan första dagen slank det ned två portioner av min ost- och broccolisås med tillbehör! Föräldern blev väldigt förvånad, berättar Jeanette.

Roliga namn och gömda grönsaker

Jeanette lockar barnen genom att ge maträtterna roliga namn och pynta dem på olika sätt. Hennes broccoli- och potatissoppa heter Bolibompasoppa och den är mycket populär.

- Men favoriten är nog min solsoppa. Den är vackert orange och gjord på morötter och potatis. Ett annat tips för att få barnen att äta hälsosamt är att smyga in nyttigheter som linser och grönsaker i rätterna. När de sedan mixas så att de inte syns, så brukar maten gå åt.

Mat vackert upplagd.

Rester tas tillvara

- Det slängs väldigt lite mat här. Finns någon slatt över från en grönsakssoppa till exempel så använder jag den i brödbaket nästa dag. Jag bakar allt bröd som serveras här och jag får ofta ritningar av barnen som visar vilken form de tycker att brödet ska ha.

I höstas hade Majstigens förskola en månad med temat matsvinn. Då vägde de varje dag den mat som blivit över, och allt eftersom tiden gick kunde de tydligt se att det blev mindre och mindre.

- De lite äldre barnen var verkligen engagerade i detta. De började till och med äta upp sina kompisars rester för att så lite som möjligt skulle slängas, berättar Jeanette.

Jeanette lagar matPå torsdagar serveras det soppa med nybakat bröd. Den här dagen var temat djungel, efter ett förslag från ett av barnen.

Målet är att alla smakar

Måltiderna varieras efter ett schema; fisk på tisdagar, soppa på torsdagar och övriga dagar blir det blandat vegetariskt, kött och kyckling.

- Jag lagar i princip all mat från grunden eftersom det blir både godare och hälsosammare så. Det är också mer ekonomiskt än att köpa halvfabrikat, vilket är bra eftersom jag har ansvar för Majstigens matbudget.

Och Jeanette har ett tydligt mål med sin mat och sin kreativitet.

- Mitt mål är att alla ska bli nyfikna och våga prova allt jag serverar. Och det brukar funka. Men det måste ju smaka gott också, och det brukar mina små och stora gäster tycka att det gör, tack och lov, säger Jeanette.

Recepttips: Jeanettes busfrön

Jeanettes busfrön recept

Ingredienser

1 frp kokta kikärtor
(eller om man vill koka dem själv)
3 msk olivolja
1 tsk paprikapulver, tacokrydda eller curry
1 tsk salt

Gör så här:

Häll av, skölj och låt torka lite. Lägg kikärtorna i en ugnsform och blanda med olja och kryddor. Rosta i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Rör om då och då.

Läs mer

Majstigens förskola

Maten i våra förskolor och skolor