Mer spontanidrott för alla

Tack vare en storsatsning på spontanidrotten i Danderyd kommer flera nya aktivitetsytor att anläggas. Dessa kommer att vara tillgängliga för alla åldrar, alla årstider och alla tider på dygnet. Satsningen på totalt 4 miljoner kronor kommer att börja märkas redan nu under våren.

Fritidsenheten inom bildningsförvaltningen har tagit fram ett antal förslag till hur pengarna i satsningen skulle kunna användas, som kultur- och fritidsnämnden nyligen har fattat beslut om.

Läs mer i nämndens protokoll från den 30 mars

Förbättrad folkhälsa

- Allt fler vill utöva fysisk aktivitet utan att krav på prestation och tävling, och nu ser vi till att det kommer att finnas fler och ännu bättre möjligheter till detta. Jag är helt säker på att det här kommer att förbättra folkhälsan bland Danderydsborna, säger Håkan Arfwedson, kultur- och fritidschef i Danderyds kommun.

- Vi vill satsa på anläggningar för alla åldrar och i alla kommundelar – de ska vara tillgängliga för så många människor som möjligt. Finns anläggningarna nära där folk bor blir träningen också av, säger Pierre Nystedt, anläggningschef vid fritidsenheten.

- Vi har haft kontakt med både invånare och föreningar och har fått en ganska bra bild över vilken typ av anläggningar som efterfrågas och som saknats, säger Pierre Nystedt.

Beachvolley och discgolf

Bland förslagen finns ett spår för mountainbike i Rinkebyskogen, två utegym i västra Danderyd samt en plan för beachvolleyboll och en bana för discgolf i Stocksund.

Även området kring Ösbysjön i Djursholm kommer på olika sätt att rustas upp, bland annat med en flytflotte och en upprustning av bastun. Det finns också förslag på att sätta upp padelbanor utomhus centralt i kommunen. Padel är en av de sporter som vuxit snabbast i Sverige under senare år.

Fler utegym

- Vi har ett bra utbud redan idag, men med de här extra pengarna kommer det att bli ett riktigt bra utbud! Idag har vi tre utegym som är väldigt populära och nyttjas av både elitmotionärer, pensionärer och idrottslag, men nu planerar vi för ytterligare 2-3 stycken, varav ett är anpassat för seniorer som vill träna koordination och balans, säger Pierre Nystedt.

Allt fler vill cykla

Idag finns ett mindre spår för mountainbike i Altorpsskogen, men nu planeras för ett nytt spår i Rinkebyskogen.

- Cykelsporten är en annan sport som har blivit väldigt populär, Täby MTB har över 1500 aktiva och har startat träningsgrupper i Danderyd, så den här satsningen känns helt rätt och jättebra. Vi vill också anlägga en pumptrack-bana som är en slags slinga där man på cykel, skateboard, inlines eller kick-bike kan träna sin balans och lära sig nya färdigheter tillsammans med andra, berättar Pierre Nystedt.

Även discgolf är en växande sport och efter att närliggande kommuner anlagt banor som blivit mycket välbesökta, väljer även Danderyd att anlägg en sådan.

Mer information

Mer information om de olika anläggningarna kommer att gå att läsa här:

danderyd.se/friluftsliv

 

Spontanidrott innebär...

… att någon form av fysisk aktivitet utförs utanför den organiserade idrotten. Till exempel ett gäng vänner som samlas för att spela fotboll eller boule, kasta frisbee tillsammans, en barnfamilj som åker skridskor i ishallen eller att en person besöker ett närbeläget utegym.

Under 60- och 70-talet var spontanidrotten den vanligaste formen av idrottsaktivitet där både lek och spel skedde på egna initiativ och relativt oberoende av specifika anläggningar.

Visste du att…

I PEP- rapporten 2020 redovisas att endast 2 av 10 barn når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet. Tonårstjejer är den grupp där lägst andel når rekommendationen.

Citat från kultur- och fritidsnämndens ordförande

- Jag är mycket glad över att vi har fått möjligheten att satsa extra mycket på spontanidrotten under 2021, det behövs verkligen i dessa tider och det är ett viktigt led i att ge flera ungdomar och äldre möjligheten att aktivera sig spontant och när det passar dem.

Robert Nibelius, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (M)