Familjer med konstaterad covid-19 bör hålla barnen hemma

Folkhälsomyndigheten har idag kommit med nya rekommendationer som rör familjer där det finns konstaterad covid-19. Barn i dessa familjer bör nu stanna hemma från förskola och skola oavsett om de själva uppvisar några sjukdomssymptom eller inte.

Tidigare har det sagts att symptomfria barn kan gå till sin skola och förskola som vanligt, men från och med nu gäller att barnen bör stanna hemma om det finns konstaterad covid-19 i familjen.

- Jag är glad att fokus ligger på att skolorna ska fortsätta att hålla öppet, även om det har varit en tuff höst med en hel del frånvaro både bland personal och elever. Men nu känns det jättebra att den här nya rekommendationen kommer eftersom den kan innebära att fler kommer att hålla sig friska, säger Maria Weståker, verksamhetschef för den kommunala grund- och gymnasieskolan.

- Undervisningen för de elever som är hemma kommer att läggas upp på lite olika vis. Det är upp till varje rektor att avgöra vad som är lämpligt och där är det bland annat barnets ålder som avgör. I de flesta fall kommer det sannolikt bli aktuellt med hemuppgifter, men i vissa fall kan det även erbjudas distansundervisning.

- Även för pedagogerna i förskolan, kommer dessa rekommendationer att underlätta och vara bra för verksamheten. Vi vill kunna erbjuda en förskola för våra barn, där varken pedagoger eller föräldrar behöver känna någon oro. Vi vill se friska barn och pedagoger hos oss! säger Lena Wallin, verksamhetschef för Danderyds kommunala förskolor.