Livsviktigt att vi alla följer Folkhälsomyndighetens skärpta råd

Uppdaterad nyhet: 19 november beslutade Folkhälsomyndigheten att förlänga de skärpta allmänna råden i Stockholms län till 13 december.

Åsa Anthony, vikarierande kommundirektör och Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande (M)

- Vi ser en kraftigt ökad smittspridning i Danderyd. Vi vill därför verkligen vädja till alla Danderydsbor att följa Folkhälsomyndighetens råd så långt det är möjligt och bland annat följa den starka avrådan från besök i äldreboenden. Stanna hemma vid minsta symptom, jobba hemma om möjligt, umgås helst bara med de du bor med, försök att undvika platser där det samlas mycket folk och fortsätt vara noggrann med att tvätta händerna. Vi behöver göra allt vi kan för att bekämpa det här viruset tillsammans. Läget är allvarligt igen, säger Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande.

- Vi har uppmanat alla våra medarbetare som har möjlighet att jobba hemifrån och vi genomför digitala möten och konferenser under den här perioden. Vårdnadshavare på både förskola och skola ska hämta och lämna sina barn utomhus och inte gå in i lokalerna. Vi har återigen stängt vissa verksamheter och ställt in evenemang för att minimera smittspridningen, säger Åsa Anthony, tf. kommundirektör. 

De nya allmänna råden innebär att alla som vistas i Stockholms län bör:

  • Avstå att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Verksamheter uppmanas också att vara vaksamma och vidta åtgärder för att minimera antalet besökare så att trängsel inte ska uppstå. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta där trängsel kan uppstå vid till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar (undantaget träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare), matcher och tävlingar. I den mån sådana arrangemang genomförs ställer det höga krav på åtgärder av arrangör för att minimera risken för trängsel till exempel vid in- och utpasseringar. Alla, oavsett ålder, avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder genom att uppmana all personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
  • Avstå̊ från att delta i större sociala sammanhang som middagar, fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.

Råden gäller till och med 13 december, men kan komma att förlängas.

Mer information om de skärpta råden

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du ta del av råden i sin helhet

Till Folkhälsomyndigheten

På 1177 finns bland annat frågor och svar om de skärpta råden:

Till 1177