Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier kring vaccination mot covid-19

Tyvärr så finns det bedragare som vill utnyttja oron kring pandemin för kriminella ändamål. Polisen varnar för att bedragare ringer upp speciellt personer som är äldre eller tillhör en riskgrupp.

De låtsas att de är från regionen eller Folkhälsomyndigheten och säger att de vill boka in dig på en vaccination mot covid-19. De kommer kräva att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id, detta ska du absolut inte göra. Lägg direkt på luren om du får denna typ av samtal.

Polisens tips

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Fler tips och exempel på hur ett telefonbedrägeri kan gå till, se polisens webbplats:

Polisens tips för att skydda dig mot bedrägerier