Råd vid leverans eller mottagande av matkassar eller matlådor

Det finns ett ökat intresse för att sälja/skänka bort och transportera matlådor och matkassar under den rådande coronapandemin. Det finns några viktiga saker att tänka på för att inte dålig livsmedelshantering ska förvärra situationen ytterligare. Ett större matförgiftningsutbrott bland allmänheten, eller ännu värre, bland sjukvårdspersonalen, skulle innebär en stor belastning på sjukvården.

Råd till dig som privatperson som handlar till andra

  • Hantera endast matkassar eller matlådor om du är fullt frisk.
  • Tvätta händerna och använd gärna handsprit.
  • Håll koll på allergier. Levererar du mat till en person med matallergi, kontrollera ingrediensförteckningarna på varorna. Detsamma gäller för matlådor men be då restaurangen om uppgifter om innehållet.
  • Packa kylda livsmedel tillsammans med frysta - använd kylväska vid längre transporter.
  • Håll isär varm och kall mat.
  • Ställ matkassarna utanför dörren och ring på - håll avstånd så att eventuell smitta inte sprids.
  • Kom ihåg att du ansvarar för att hantera maten på ett säkert sätt fram till dörren till den du hjälper.

Råd till dig som får eller köper matlådor

  • Är matlådan kall? Ställ den i en kyl och värm sedan upp den noga.
  • Är matlådan varm? Ät den genast eller ställ den kallt.
  • Ställ inte in många varma matlådor i samma kyl, risken är då att innehållet i matlådorna håller sig för varmt och bakterietillväxten ökar.