Skolvalstider och Danderyds kommunala skolor visar upp sig

Skolvalet för Danderyds kommunala grundskolor pågår för fullt och nu har de flesta av skolorna haft sina öppet hus, med många intresserade besökare på plats.

De som är berörda av skolvalet är alla vårdnadshavare med barn som till hösten ska börja i förskoleklass eller årskurs 7. De behöver nu anmäla vilken kommunal skola deras barn önskar gå i i första, andra och tredje hand.

Barn som önskar plats på en fristående skola i kommunen kontaktar den skolan direkt. Dock måste de meddela Danderyds kommun vilken skola de sedan antagits till, då kommunen är ansvarig för att alla barn som bor i Danderyd har en skolplacering.

Marknadsföring i centrum

Som ett led i marknadsföringen av Danderyds kommunala skolor var representanter från skolorna i helgen på plats i Mörby respektive Täby centrum, för att berätta om skolorna och svara på eventuella frågor.

- Det var väldigt roligt att träffa både nyfikna elever och intresserade vårdnadshavare, berättar Maria Weståker som är chef för Danderyds kommunala grundskolor och gymnasieskola, och som var med på plats.

Hoppas fylla flera klasser

Skolvalet stänger den 12 februari och efter det ska alla platser fördelas. Om det är fler sökande till en skola än vad det finns platser är det den så kallade relativa närhetsprincipen som gäller. Det betyder att en plats går till den som förlorar mest i avstånd på att inte få platsen.

- Det är väldigt spännande att följa skolvalet och förstås jätteviktigt att vi kan fylla alla våra grundskolor med minst en men gärna två eller fler nya klasser i förskoleklass respektive årkurs 7 till hösten, säger Maria Weståker.

Placeringsbeslut i mars

- Vi hoppas förstås att de marknadsföringssatsningar som vi har gjort ska locka ännu fler elever till våra skolor. Att verksamheten där är fantastisk hoppas jag är väl känt vi det här laget, säger Maria Weståker.

När alla elever har placerats skickas ett placeringsbeslut ut. Detta beräknas ske i slutet av mars.

Mer information

Mer information om skolvalet

Läs mer om Danderyds kommunala skolor här