Snart öppnar isarna på Danderydsvallen

Stora investeringar har gjorts i isanläggningarna på Danderydsvallen, och om ett par veckor kommer två isytor vara redo för sina första skridskoskär, även om det gärna får bli lite kallare först.

Med en ny kylanläggning på plats, markarbeten gjorda och två nya ispister, är Danderydsvallen redo för en ny skridskosäsong.

Redan nu i veckan kommer kylanläggningen och ispisterna på båda ytorna - både den mindre ytan kallad frimärket och den större isrinken - att försiktigt startas igång. Hur snabbt det går att få ned dem till rätt temperatur, styrs delvis av vädret.

Nedkylning och sedan spolning

- När vi har fått ned ispisterna till en temperatur på 7-8 minusgrader, kommer vi att spola dem med vatten. Och när väl isen är på plats kommer vi bland annat att slamma och lägga ut linjer för ishockey på den stora ytan, berättar anläggningschef Pierre Nystedt.

Den större isytan har nu en grund av betong istället för grus, vilket gör det möjligt att använda den till andra aktiviteter under de delar av året då det inte är skridskosäsong. Den ytan har också en rink som kan tas bort. Frimärket har ingen rink, men fortfarande en isanläggning med kylslingor under marken.

Is inom några veckor

- Det är ju lite synd att vi har en extremt varm höst nu när vi så gärna vill komma igång. Vi skulle gärna ha en dygnsmedeltemperatur på max 5 grader, men där är vi inte alls just nu. Även vind och nederbörd påverkar våra möjligheter att få till fina isar. Skulle värmen fortsätta under kommande veckor, kommer vi att prioritera den större isytan och låta frimärket få vänta något, säger Pierre Nystedt.

- Jag är verkligen glad över att vi nu inom kort är klara med de två nya ispisterna, förvaltningen har gjort ett fantastiskt jobb och vi ser verkligen fram emot att kunna erbjuda två jättefina isar här inom ett par veckor, säger Robert Nibelius (M) ordförande i kultur- och fritidsnämnden!

Mer information om när isarna öppnar och är åkbara kommer att presenteras här på danderyd.se samt i våra sociala medier.