Stocksundsgården gör kunskapslyft för starkare seniorer och förebygger undernäring

Stocksundsgårdens vård- och omsorgsboende har nyss fått ÄTUP:s certifiering, då minst 80% av personalen genomfört en utbildning om näringslära, kost och hälsa med inriktning på äldre.

Foto. Från vänster: Dorota Tatar, kock, Liselott Holgersson, koststrateg, Ros-Marie Renlund, kock, Eva Hedenskog, aktivitetsansvarig, Anusha De Silva, gruppchef, Annika Davidsson, verksamhetschef.

Uppskattad satsning

Ett fokus för utbildningen är att förebygga undernäring, ett vanligt problem hos äldre, som också tappar muskler lättare med åren.

-Vi strävar efter att de äldre ska få ännu bättre måltider för att stimulera aptiten och förebygga undernäring. Det här är ett samarbetsprojekt som alla medarbetare deltagit entusiastiskt i. Vi ser redan hur de äldre uppskattar den här satsningen och får i sig mer näring. Det här är ett viktigt arbete som vi kommer att fortsätta implementera under hösten, säger verksamhetschef Annika Davidsson.

Personal servererar

Foto: Ros-Marie Renlund, kock; Liselott Holgersson, koststrateg, Dorota Tatar, kock.

Kommunens koststrateg Liselott Holgersson har också föreläst för de boende på Stocksundsgården om vikten av god kost och näringslära. De boende har fått fylla i enkät där de kan ge sina synpunkter på vilken mat de uppskattar och vill ha mer eller mindre av.

- Det som är fint med den här satsningen är att de äldre blir delaktiga, både genom att de fått större kunskap om kost och fått tycka till om maten. Sen är fokuset på aptitretare och mer protein viktig för att stimulera matlust och stärka muskelmassan. Starka muskler är viktiga för att förebygga skador vid fall, säger Liselott Holgersson.

Den nya kunskapen om kost och näring är implementerad i form av konkreta rutiner i det dagliga arbetet, kvalitetsledningssystem och egenkontroll.

Certifieringen firades med personal och boende under festliga former i Stocksundsgårdens trädgård. Grundarna av ÄTUP, kostvetarna Janina Blomberg och Marie-Louise Ankersson var på plats för att dela ut diplomet.

Fat med snittar